Inspirerande fjällträff för alla långturare

I september är det åter dags för Fjällträff för Fjällfararnas Vita & Gröna band. Under en helg i Storlien bjuds det på inspirerande och lärorika föredrag, skönt häng och roliga uteaktiviteter.

Av: Alicia Schumacher

Fjällträff 2022. Foto: Sara WänsethFjällträff 2023 Foto: Vita & Gröna Bandet

Den 22–24 september arrangerar Fjällfararnas Vita & Gröna band en fjällträff på och runt Storliens Högfjällshotell. Träffen vänder sig till alla som är intresserade av långturer men framför allt till de som redan klarat av, planerar eller drömmer om att genomföra Vita eller Gröna bandet.

– Vi vill med jämna mellanrum erbjuda våra fjällfarare ett riktigt härligt fjällhäng med likasinnade. Där kan de träffa nya och gamla fjällvänner, lära sig nytt, dela med sig av sina egna erfarenheter och upplevelser, bli inspirerad och få möjlighet att inspirera andra, säger Annica Ideström, som driver Vita & Gröna bandet tillsammans med och Torkel Ideström och Sara Wänseth.

Foto: Vita & Gröna BandetFörra året hölls träffen i Vålådalen. Foto: Vita & Gröna Bandet

Under träffen bjuds det på ett fullspäckat program av aktiviteter och föreläsningar. Bland annat kommer lättviktspsykologen Agneta Sandström berätta om ”Thru hike”, Emelie Torstensson kommer föreläsa om att våga utmana sig själv och fjällräddaren Jenny Hofvander kommer prata om sjukvård och fjällräddning. Mellan föreläsningarna kommer det gå att delta i fjällyoga, fjäll-löpning och olika vandringar. Det kommer också delas ut diplom till årets Vita och Gröna bandare.

– Det går inte att välja en favorit - vi ser fram emot alla aktiviteter! Men, om vi just här måste lyfta något särskilt, så tycker vi förstås att det är jätteroligt att vår dotter Matilda ska hålla i två pass med fjällakvarellmålning. Och så är det ju alltid lika fantastiskt kul att få dela ut diplom till godkända och stolta Bandare, berättar Annica.

– Jag är mest nyfiken på avancerad navigering med Silva. Man tycker att man kan karta och kompass, men det finns så mycket mer att lära sig. Och fjällyogan ser jag också fram emot, hur man kan hålla kroppen rörlig under en långtur, säger Sara Wänseth.

Foto: Vita & Gröna Bandet

Foto: Vita & Gröna BandetYoga och föreläsning under förra årets Fjällträff. Foto: Vita & Gröna Bandet

Träffen hålls på Storliens Högfjällshotell där det går att välja olika boende- och måltidsalternativ. Träffen pågår från fredag eftermiddag till söndag eftermiddag den 22–24 september.  

– Det blir en riktigt rolig, lärorik och spännande fjällhelg med massor av entusiastiska och inspirerande människor, säger Sara Wänseth.

Anmäl dig och se hela programmet här. 

Foto: Vita & Gröna BandetTorkel, Sara, Annica och hunden Mio som driver Vita & Gröna bandet. Foto: Vita & Gröna Bandet

Läs mer

Fårö bjuder på vandring längs vackra sandstränder, häftiga raukar och en hel del tillbakablickar i historien. 2 kommentarer
Den 11-14 september träffas flera aktörer inom friluftslivet för att diskutera hur friluftslivet påverkar klimatet. 5 kommentarer
Den 9 september är det Vandringens dag och det finns flera guidade vandringar att anmäla sig till. 1 kommentar
Vandring på Island. Lederna som vandrades var Laugavegur och Fimmervörduhls. Bergsklättring och glaciärvandring. 3 kommentarer
Törs man dricka det vatten man stöter på längs Bergslagsleden? Majjen har letat upp alla kallkällor, brunnar och kranar han hört talas om som finns ... 5 kommentarer

Så blir höstutflykten en barnlek

En höstvandring på hemmaplan är en perfekt start när man vill ta med sig barnen ut de första gångerna. Här är våra tips för lyckade uteaktiviteter.