Nyheter > Hur dokumenterar du dina turer?

Hur dokumenterar du dina turer?

Dagboksanteckningar och bilder är värdefulla för att komma ihåg de turer man gjort. Det behöver inte vara långa berättelser i dagboken, lite stödord kan räcka, då kan man skriva mer när man får tid. 

Planera ditt dagboksskrivande
Ha en rutin för när du skriver dagbok under turen, hitta en tid när du inte är för trött och hungrig. Försök tänka igenom dagen och hitta en balans när du skriver, exempelvis lite om platsen/lägret, turen, känslor, väder, händelser under dagen, människor du mött, djur och växter du sett med mera. Dagsetappernas längd brukar också vara kul att komma ihåg.

När vädret är uselt eller det är tufft och jobbigt på andra sätt är det lätt att glömma bort att fotografera, men försök att stanna upp och ta några bilder. Det är tillfällen som är väl så minnesvärda att ha dokumenterade och komma ihåg.

Att skissa eller teckna ner minnesbilder från turerna tar mycket tid och kanske inte passar alla. Men viss forskning säger att ett av de bästa sätten att komma ihåg saker är genom att integrera både visuellt minne med motorik. Kanske det blir några skisser nästa gång du ska ut?

Hur dokumenterar du dina turer?

Här är några fantastiska dagböcker från en 10 månader lång vandring på Pacific Crest Trail.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2018-03-07 10:03   Lars Kajsa-Warg Wærnhoff
Ja har burit med mig en dagbok varje dag sedan 1967, en fri variant där ja inte är bunden att skriva varje dag, på senare år tyvärr allt mindre men istället noteringar ofta i almanackan + fotodokumentering å text på min blogg här på Forum: "Nu bär det äntligen ut!" och i olika grupper på fäjsbock. Började fota medvetet 1975 med en Canon Dial II, en halvformatare med fjädermotor som gav 72 bilder på en vanlig småbildsfilm, och på den vägen är det. Totalt fram till idag har det väl blivit minst 80.000 bilder, inklusive med digitalkamera.
 
2018-03-08 22:09   ludvig_svensk
En sak som ofta glöms bort är att fotografera sin lägerplats. Jag tycker att det är en av de mest intressanta sakerna att minnas från en vandring, och försöker således att fota tältet från alla vinklar som tänkas kan, var gång det sätts upp.
Dagbok förs varje kväll innan jag somnar, och det nedtecknas då tankar, känslor, dagens etapper och strapatser, samt aktuell position.
 
2018-03-18 08:18   Fredrik-J
Har oftast med mig en liten fickbok där allt antecknas, vandring som mc-semester. (Olika böcker)
Där görs alltid en checklista över vad som ska tas med, äldsta boken jag har innehåller checklista från en tolvårings första egna cykelsemester, walkman och solglasögon var såklart understrukna.
Brukar skriva efter middagen om dagens väder,
hur man tog sig till utgångspunkten,
hur vandringen/cyklingen varit,
speciellla stunder o tankar osv.
Småskisser över lägret eller något speciellt man sett under dagen är kul tidsfördriv på kvällningen.
Försöker också göra en liten karta över dagsetappen eller hela rutten, och markerar ut sjöar, lunchplatser, vart jag slagit läger etc. alltid roligt att bläddra tillbaka i böckerna och titta :)
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

Tips!