Nyheter > Hösttips

Hösttips

Hösten är en härlig tid för att plocka och ta tillvara på lingon, tranbär och svamp när man är ute. Kombinationen att vara ute och skörda bär och och svamp är underbart och ger en extra krydda i tillvaron.

Här är lite tips på vad du kan göra med lingon och svamp när du kommer hem.

När lingonen börjar bli riktigt mörka och mogna passar de att torka, de blir då som russin och går att använda i müsli, sallader eller som snacks. Rensa bort skräp och omogna lingon, låt dem lufttorka några dagar inomhus och torka sen i torkugn eller vanlig ugn några timmar på 60 - 70 grader. De är klara när de är skrynkliga som russin.

Även tranbär kan torkas på detta sätt.

Tipset att torka lingonen kommer från tidningen Land.

Vi gör ett test i år att lägga lingon i glycerol och vatten i en burk för att se om de konserveras och kan pryda ett fönster över vintern. Inget för att äta utan bara att ha som ögonfröjd. Glycerolblandningen är gjord precis som det står på förpackningen för att bevara växter, 1/3 glycerol och 2/3 vatten. 

Vattlingon är också vackert men för att de ska vara hållbara så bör burkarna eller flaskorna förvaras mörkt och svalt. Ta rensade och sköljda lingon och lägg i en flaska eller burk, koka vatten och låt det svalna, häll över lingonen så de täcks och förslut direkt. Dessa lingon blir härligt syrliga och saftiga och används med fördel till efterrätter och bakning. 

Lingonremmar är goda, gör så här:

Mixa 1 liter lingon, häll över dem i en kastrull och tillsätt 4 msk honung värm på och rör så att lingonmassan och honungen blandas väl. Tillsätt mer honung om du vill ha sötare remmar.

Bred ut massan på bakplåtspapper cirka 5 mm tjockt lager och torka i varmluftsugn eller torkugn 3- 4 timmar. Passa lite på slutet om du vill kunna rulla dem, blir de hårda får du bryta dem i bitar istället. 

Höstens svampar är utmärkta att torka, här har vi skrivit tidigare om det.

Här är några förslag på varma drycker för höstens svalare dagar.

Trevlig helg! Ut och njut!

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in