Har du sett Violett guldvinge?

Fjärilen Violett guldvinge har minskat kraftigt de senaste årtiondena. Nu behövs hjälp med att lokalisera vart fjärilen finns, främst i Västernorrland, Jämtland och Västerbotten.

Av: ulindh


Så här ser Violett guldvinge ut. Foto: Annika Carlsson

Fjärilen Violett guldvinge har minskat kraftigt de senaste årtiondena och främst i Västernorrland, Västerbotten och Jämtland. Nu behövs hjälp med att lokalisera om och var fjärilen finns i dessa trakter. Alla rapporter som kommer in kan användas för att hjälpa fjärilen att leva vidare.

Kallt väder håller fjärilen borta

Violett guldvinge flyger normalt från mitten på maj och en bit in i juni. I år har maj månad varit ovanligt kall, därför förväntar vi oss att fjärilen flyger lite senare än normalt. Chansen att se fjärilen är störst vid soligt väder.

Lätt att känna igen

Den lilla fjärilen är relativt lätt att känna igen. Den har orange vingundersidor med mörka fläckar och violetta till bruna vingovansidor. Fjärilen hör främst hemma i fuktiga, ogödslade ängs- och betesmarker samt i rikkärr men den har även hittas i blomrika vägkanter och kraftledningsgator. Violett guldvinge och många andra arter som hör hemma i liknande miljöer är hotade på grund av att traditionell skötsel upphört, gräsmarker växer igen eller plöjs och gödslas.

Här rapporterar du dina fynd

Håll utkik efter violett guldvinge! Rapportera dina fynd – helst med foto – i första hand på Artportalen 

Ser du fjärilen i Västernorrland, kan du rapportera direkt till Annika Carlsson - Annika.Carlsson@lansstyrelsen.se

Violett guldvinge är i dag klassad som starkt hotad. Fjärilen är fridlyst och får inte fångas in eller på annat vis skadas.

Mer information om Violett guldvinge

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.