Nyheter > Hälsoresa på cykel från Polcirkeln till ...

Hälsoresa på cykel från Polcirkeln till Helsingborg

Den 21 juli påbörjar Jone Sølvik och Jezper Rundcrantz från stiftelsen Jonsters Charity en cykeltur på nästan 140 mil från Polcirkeln till Helsingborg. Resan går i välgörenhetens och hälsans tecken. Målet är att samla in 60 000 kronor till barn- och ungdomsmedicinska kliniken vid Helsingborgs lasarett.

Resan från Polcirkeln (Arjeplog) till Helsingborg beräknas ta 12-14 dagar. Målet är att genom sponsorer och privata donationer samla in 60 000 kronor som oavkortat går till barn- och ungdomsmedicinska kliniken vid Helsingborgs lasarett.
– Tanken är att pengarna ska gå till att skapa ett rum på Helsingborgs lasaretts barnavdelning som skulle kunna heta Polcirkeln. Jag tänker ett helvitt rum, vita möbler, isbjörnsbordslampor, tavlor med Polcirkeln-tema, platt-TV, Ipad med mera. Ett rum som triggar barns fantasi och får dem att tänka på något annat än sin sjukdom, säger stiftelsens grundare Jone Sølvik.

Under hela cykelturen kommer cyklisterna att blogga flitigt, både om turen som sådan och om deras egna, personliga resa. På nio veckor är målet att de tillsammans ska gå ner minst 30 kilo, varav Jezper 18 och Jone 12. Båda erkänner att det är en tuff utmaning. Jezper hade tidigare en ohälsosam livsstil med mycket skräpmat och i stort sett ingen motion överhuvudtaget. Jone har förvisso tränat en hel del och bland annat cyklat både Danmark och Skottland runt, men när han skaffade familj och satsade på karriären gick han upp 25 kilo på några år.
– Cykling är något som alla kan identifiera sig med och något som alla kan utföra. Vi vill göra den här resan i hälsans tecken och genom våra framsteg även inspirera andra, säger Jone.

Tappat 20 kilo på en månad
Förberedelserna är i full gång. Jone och Jezper har nu avverkat första månaden av ett stenhårt träningsprogram. Det blir förstås mycket cykling, men även träning av bålstabilitet, hinderbaneträning och personlig träning på gymmet. Även kosten är strikt reglerad. Karin Alm, personlig tränare på Filborna arena i Helsingborg, är kvinnan bakom det skräddarsydda kost- och träningsprogrammet. Kostschemat bygger på att cyklisterna ska få i sig sitt basala energibehov, cirka 2200 kalorier per dag. All kaloriförbrukning utöver detta bidrar till att kroppen bränner fett. Det är dock inte frågan om någon hetsbantning. Långsiktighet är ett ledord och Karin håller hela tiden koll så att inte cyklisterna rasar för snabbt i vikt.
– De första dagarna av kost- och träningsupplägget var sjukt jobbiga. Blodsockret sjönk och man var ganska grinig. Men det handlar om att bestämma sig. Nu när vi har kört en månad mår jag mycket bättre och är piggare. Tanken är att vi ska kunna leva ”vanliga” liv när det här är över, men med den stora skillnaden att vi äter nyttigare och tränar mer, säger Jone.

Resultaten har redan visat sig. På bara en månad har Jone och Jezper tillsammans gått ner 20 kilo. Jezper väger nu under 110 kilo för första gången sedan han var 15 år gammal.

Följ dem här.

Planerade etapper:
21 juli Arjeplog-Storuman, 150 km
22 juli Storuman-Dorotea, 121 km
23 juli Dorotea-Strömsund, 72 km
24 juli Strömsund-Östersund, 100 km
25 juli Östersund-Sveg, 170 km
26 juli Sveg-Mora, 138 km
27 juli Mora-Vansbro, 73 km
28 juli Vansbro-Kristinehamn, 147 km
29 juli Kristinehamn-Skövde, 112 km
30 juli Skövde-Smålandsstenar, 152 km
31 juli Smålandsstenar-Helsingborgs lasarett, 151 km

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2012-07-14 17:41   aizing
Kul på hjul...
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar