Artiklar > Garmin Monterra. GPS med Operativsystemet ...

Garmin Monterra. GPS med Operativsystemet Android

Garmin Monterra.

Under tredje kvartalet 2013 kommer Garmin att släppa sin senaste handhållna GPS-enhet för friluftsliv. Enheten har fått namnet Monterra och är den första enheten från Garmin som bygger på Googles operativsystem Android.

Att enheten bygger på ett etablerat operativsystem som redan finns i miljontals mobiler och surfplattor gör att man kan använda befintliga appar för navigering, kartlagring, geocaching mm.

Enheten kommer inte att ha mobildata genom 3G eller 4G men däremot har den begåvats med WIFI, ANT+™, Bluetooth® och NFC. Man får alltså förbereda kartor och appar när WIFI finns tillgängligt eller med t.ex Bluetooth genom användarens mobil. Under turen kan man sedan använda GPS och GLONASS sateliter för navigering med Garmins egna installerade kartor eller de man har förberatt i Androidapparna.

Med NFC i enheten finns möjligheten att placera ut NFC-taggar i t.ex bilen och sedan aktivera dessa så att man enkelt kan starta vald navigeringsapp genom att föra enheten över taggen.

Enheten lanseras i USA under hösten och kommer förmodligen att dyka upp i Sverige innan årets slut. Priset är i högsta laget och enligt amerikanska tekniksajerna The Verge och Engadget handlar det om 650$. I Sverige kan man räkna med att få betala 6-7.000:-

Jag tycker trots det höga priset att det är en spännande utveckling och hoppas att snabbt kunna lägga vantarna på enheten. När jag har gjort det återkommer jag med en med detaljerad recension.

Dessa följande egenskaper är hämtade från Garmins hemsida:

  • 4-tums dubbelriktad multipekskärm, läsbar i solljus, med tålig mineralglasskärm och pekgränssnitt
  • Operativsystemet Android – hämta och använd dina favoritprogram från Google Play™
  • Högkänslig GPS-mottagare spårar både GPS- och GLONASS-satelliter för bättre positionering
  • Dubbelt batterisystem optimerat för utomhusbruk via batteripaket eller 3 x AA-batterier för upp till 22 timmars GPS-funktion
  • 8-megapixelkamera med autofokus och 1080p HD-video med automatisk geotaggning, LED-blixt/ficklampa
  • Robust maskinvara, utvecklad för användning varje dag, även i de mest krävande miljöer

(Text av Kiljano, helt obunden till Garmin. Bilderna kommer från Garmins egna hamsida)

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2013-09-16 18:01   gundj
Tråkigt när "mode" får slå igenom i produkter som bara skall fungera.
Så många bekymmer som vilken som av mina androidenheter ger mig på några månader har jag inte haft sammanlagt sedan min första GPS 50 och GPS45. Det är rätt länge sedan:-)
 
2013-09-16 18:17   greenjuice
Det är rätt högt pris för en handhållen GPS - nästan 7000 kr! Själv använder jag Nexus 7 tillsammans med vattentät påse och appen Viewranger. Det räcker långt. Nexus 7 kostar runt 2000 kr och påsen nåt 300 kr. Sedan kan man ju skaffa solcellsladdare för några hundringar. Då blir totalkostnaden runt 3000 kr. Det jag undrar över är hur ofta Garmin kommer att uppdatera mjukvaran i Monterra och hur längre?
 
2013-09-16 20:22   Calle_Werner
Jag tror det är rätt av Garmin att gå mot Android. Jag köpte en Garmin Dakota nyligen och tyckte jag fick väldigt lite för pengarna jämfört med vad man får i en Android telefon.
 
2013-09-16 22:12   G.S
Hade den kostat hälften och haft 3G/4G hade den varit vettig
 
2013-09-17 14:53   kiljano
Intressant att höra era åsikter. Själv är jag faktiskt rätt peppad på denna. Jag har mer och mer gått över till min smartphone när jag behöver GPS. Jag sålde faktiskt min GPSmap 62st som jag var nöjd med men den är så otroligt mycket mer långsam än min Iphone 5.
Frågan är om man vill ha med mer elektronik eller mindre på resan?
 
2013-09-21 23:40   Vandrare
Förstår inte riktigt vad Garmin hoppas tillföra med denna produkt. Lite tåligare än en Iphone med lifeproof-skal, men vad mer? Ska man ut på riktigt (typ exedition) skulle jag hellre ha en mer klassisk liten sak typ eTrex och för lingonskogen duger en telefon. Kanske har den bättre mottagning än en smartphone, men utan RTK är den i alla fall för dålig till nåt annat än navigering, och det kan man göra med en telefon. 7000:- är mycket, och så ska man väl köpa kartor också? Hade den däremot varit en vattentät och tålig mobil, då hade den varit intressant.
 
2013-10-08 10:44   doffy_74
Skulle det vara en bra GPS och en bra Androidtelefon är 6000 bara lite i högsta laget. Jag är heltänd på idén men jag tror inte att det kommer att vara tillräckligt bra på någon av delarna för att vara helt intressant.
 
2013-10-08 10:46   doffy_74
Om man får vara lite tråkig så är det väl inte helt sant att detta är första garmin-prylen med android: http://www.wired.com/gadgetlab/2010/04/t-mobile-garmin-announce-new-android-phone/

Och det finns väl ytterligare en garmin-telefon, men med windows på.
 
Svar 2013-10-09 01:56   kiljano
Det har du rätt i. Nyhet för mig. Den verkar dock inte blivit tillgänglig får oss i Sverige men går att hitta på ebay_ http://www.ebay.com/ctg/Garmin-Asus-Garminfone-A50-4GB-Black-T-Mobile-Smartphone-/108808101
Det står att den är gjord exklusivt för T-mobile så det kanske ändå inte går att sätta in ett svensk simkort. Folk klagar dessutom på batteritiden läste jag.
 
2015-03-24 07:24   avslutatmedlemskap160620
Äger en Monterra nu efter att jag fick ett presentkort på stor kedja och spontanhandlade.
Vill inte bara säga positiva ord om den.
Tung
Dålig upplösning på skärmen mot en mobil
Ställer om sig själv. Ex till fot eller appar ligger inte kvar
Hålet till hörlurar för smalt för vissa proppar
Radion sprakar och jag har inte hittat orsaken
Blåtand hackar med ljud
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar