Nyheter > Friluftslivet viktigt när vi går mot mörkare ...

Friluftslivet viktigt när vi går mot mörkare tider i coronahösten

Hösten är här och dagarna blir kortare och mörkare, många stannar gärna inomhus. Samtidigt ökar smittspridningen av covid-19. Friluftsfrämjandet påminner om vikten av enkla friluftsaktiviteter i närmiljön när både isolering och stillasittande inomhus hotar befolkningens psykiska hälsa.

–Friluftslivet har kanske aldrig varit så viktigt som just nu. Nu går vi mot mörkare tider, tyvärr fortfarande under hotet av covid-19, och vi vill skicka en stark och uppmuntran om att fortsätta gå ut i naturen. Är det något vi sett sedan covid-19 drabbade vårt samhälle är hur än mer viktig naturen blivit för människors psykiska välmående. För att kunna hålla i och hålla ut i den speciella tid vi lever i, kommer naturen och friluftslivet spela en otroligt viktig roll framöver, säger Cajsa Rännar, friluftsexpert på Friluftsfrämjandet.

Många i Sverige har sökt sig till friluftslivet sedan i våras. Redan samma vecka i mars som corona blev en samhällskris gick Friluftsfrämjandet ut och uppmuntrade till enkla friluftsaktiviteter varje dag i kampanjen Skogsmulle 30 day challenge. Kampanjen nådde över en miljon människor och sedan dess har hela friluftslivet blivit omåttligt populärt.

–Friluftsliv är en aktivitet som människor, i högre grad än andra, kunnat fortsätta med som vanligt. Det är lättare att hålla avstånd och utomhusluften är frisk. Det har underlättat för att kunna träffa många av sina nära och kära, eller ha ett utemöte med sina kollegor. Det här är ju något vi kan fortsätta med även om det blir lite kyligare och solen går ned tidigare. Friluftsliv behöver inte vara avancerat eller långt bort, det viktigaste är att du kommer ut en stund. Planera in friluftsliv i vardagen. Ta gående möten utomhus, flytta ut måltider, utforska naturen i ditt närområde på helgen, säger Cajsa Rännar.

För att stärka folkhälsan, livsglädjen och respekten för naturen under covid-19-krisen så har Friluftsfrämjandet också genomfört, utöver ordinarie verksamhet, kraftsamlingen ”Ett äventyr extra” som syftar till att erbjuda 1000 extra äventyr, samt flertalet kampanjer med inspiration för friluftsliv och information om allemansrätten. Dessutom erbjuder Friluftsfrämjandets förskolor I Ur och Skur stöd till andra förskolor som vill arbeta mer med utomhuspedagogik.

–Vi såg att många hittade ut i naturen under våren och sommaren, dessutom många nybörjare. Det är jätteroligt, och vi hoppas se det in i hösten. Att alla människor känner sig välkomna ut i friluftslivet, kan få hjälp och kunskap om naturen är jätteviktig aspekt för folkhälsan. Naturen är vacker och härlig året om, och friluftsliv behöver inte vara en lyxsport. Naturen är ju gratis! Det räcker med att gå till ett litet grönområde i närheten för att det ska ge hälsoeffekter. Och vill man inte gå ut själv, är man jättevälkommen till Friluftsfrämjandets verksamhet, säger Cajsa Rännar.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

Tips!