Fransk skidseger och trippel finsk pallplacering i snowboard

Fransk skidseger och trippel finsk pallplacering i snowboard i Big Air på Stockholms Stadion.

Av: ulindh

I ett publikfyllt Stockholms Stadion var stämningen på topp när världens bästa skid- och snowboardåkare tävlade i Big Air, i det gigantiska hoppet, 100 meter långt och 28 m högt vid starten. Åkarna hoppade cirka 17 meter över marken och 20 – 25 meter långt med flera avancerade snurrar, skruvar, volter och stilfulla trick i skidtävlingen Peak Performance King of Style och världscuptävlingen i snowboard Nokia FIS Snowboard World Cup Big Air.

Det blev fransk seger i skidtävlingen Peak Performance King of Style, när 22-årige Richard Permin vann 10 000 USD före kanadensaren TJ Schiller på en andre plats och amerikanen Simon Dumont på tredje plats. Permin gjorde ett ovanligt hopp där stil avgjorde segern, en så kallad ”Switch 720 Double Tail”, vilket innebär att han åkte in mot hoppet baklänges, svängde två varv och tog tag i ena skidan med båda händerna. Det var Permins första stora seger (tvåa förra året på King of Style).

Vi fick se det mest avancerade tricken på Stockholms Stadion idag, till exempel TJ Schiller som tog andre platsen gjorde en imponerande Switch 1260 Mute Grab– åkaren åker in baklänges mot hoppet snurrar tre och ett halvt varv och tar tag i vänster skida med höger hand. Den han fick mest poäng för var en riktigt stilren Switch 1080 Nose Mute – åkaren åker in baklänges, snurrar tre varv tar tag längst upp på vänster skida med höger hand. Tredjeplacerade Simon Dumont imponerade med en stilren dubbel framåtvolt.

Bäste svensk i skidtävlingen var Jon Olssons ”tronarving”, den blott 16-årige Oscar Scherlin och näste svensk var Henrik Harlaut på en åttonde plats, även han endast 16 år. De unga uppstickarna fick ett fåtal fler poäng än sina mentorer, världsstjärnorna Jon Olsson och Jacob Wester. Jon Olsson satsade på kvällens kanske mest avancerade hopp ”Kangaroo Flip 1080” – tre volter med skruv – men missade landningen och slutade därför på en nionde plats.

I årets andra världscuptävling i snowboard Big Air, Nokia FIS Snowboard World Cup, gick fyra svenskar till åttondelsfinal av 61 startande. Det blev storskräll för Finland som tog hem alla tre pallplaceringar med Janne Korpi som segrare, Risto Mattila tvåa och Sami Saarenpaa på tredje plats.

Den 19-årige uppstickaren Andreas Gidlund från Mora tog tävlingens näst högsta poäng, slog ut världscupledaren Peetu Piiroinen men hade otur i kvartsfinalen, kraschade i landningen och blev utslagen av trean Sami Saarenpaa. Gidlund slutade på en åttonde plats. Segraren Janne Korpi vann med en ”Cad 10 Nose Grab” – åkaren kommer in baklänges, snurrar tre varv och greppar nosen. Risto Mattila, en av storfavoriterna tog andraplatsen med en avancerad ”Switch Backside 9 Lean Grab” – åkaren kommer in baklänges snurrar 2 ½ varv och greppar främre handen på hälkanten.

Bäste svensk blev 20-årige Luleåbon Jonathan Nilsson på en femteplats. En stabil åkare som låg trea efter kvartsfinalen och hade bäst poäng i åttondelsfinalen. Han var mycket nära att gå vidare men blev utklassad av segraren Janne Korpi, eftersom i världcuptävlingen i snowboard döms åkarna i ”head to head”-format, vilket innebär att två åkare kör mot varandra och den som får bäst poäng går vidare.

En av de svenska förhandstippade favoriterna Chris Sörman fick inte till sina hopp som han hoppats och åkte ut i kvalet.

Organisatören uppskattar att det var minst 18 000 besökare på Stockholms Stadion under dagens gratisevenemang som även bjöd på hårresande freestyle motocrossuppvisning, rock n’ roll med Backyard Babies, hiphop med Speech Defect, railsessions för alla som ville prova, mässa med 20 utställare och mycket mer.