Nyheter > Första tranan sedd vid Hornborgasjön

Första tranan sedd vid Hornborgasjön

Foto: Kent-Ove Hvass

I lördags skådades den första tranan vid Hornborgasjön. Tranan är troligen den första som har gjort flytten från vinterkvarteren i Europa tillbaka till Sverige. Det dröjer dock några veckor innan de stora mängderna av tranor kommer till sjön.

Lördagen den 20 februari, rapporterades en trana vid Trandansen in till artportalen.se som är en rapportsida för naturobservationer. Den sågs då vid Sätuna i den södra delen av Hornborgasjön av Kristian Kjellberg.

- Jag längtar alltid till våren, men i år känns det ännu härligare! Naturen har en förmåga att ge glädje och energi när vi behöver det som mest, säger Sofie Stålhand, föreståndare vid naturum Hornborgasjön.

De första tranorna som ses vid sjön tillhör troligen de drygt 30 par som häckar vid Hornborgasjön. De riktigt stora flockarna av tranor, som enbart rastar vid sjön, anländer vanligtvis i mitten eller slutet av mars.

Trandansen vid Hornborgasjön är ett älskat vårtecken och brukar vara en folkfest. På grund av pandemin blir det dock annorlunda även i år.

– I år är vi många som längtar extra mycket efter våren. De stora flockarna av tranorna brukar komma till oss i slutet av mars. Vi vet inte vilka restriktioner som kommer att gälla då. Men det viktigt att vi alla fortsätter hålla ut. Låt detta vårtecken ge tröst och hopp om att en ny vår är på väg, säger Sofie Stålhand.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

Tips!