Första skandinaviska mästerskpaet i vintersim

9-10 februari 2013 kommer det första Skandinaviska Mästerskapet i vintersim att genomföras i Skellefteå. Föreningen Dark and Cold, som är Mörkrets och Kylans Glada Vänner, arrangerar tävlingen. De hoppas att det blir lika kallt som när den första SM-tävlingen genomfördes 2012. Den gången visade termometern på -34 grader.

Av: ulindh

9-10 februari 2013 kommer det första Skandinaviska Mästerskapet i vintersim att genomföras i Skellefteå. Föreningen Dark and Cold, som är Mörkrets och Kylans Glada Vänner, arrangerar tävlingen. De hoppas att det blir lika kallt som när den första SM-tävlingen genomfördes 2012. Den gången visade termometern på -34 grader.

– Statistiskt sett är dessa dagar i februari de kallaste under året så vi har stora förhoppningar om ett riktigt coolt arrangemang i år också där vi når melankolins G-punkt, säger Dark and Colds ordförande Lars Westerlund.

Förra årets SM-tävling i vintersim blev en riktig succé. Media från hela världen uppmärksammade tävlingen.

– Till och med tidningar i Alaska tyckte att detta var något utöver det vanliga, berättar Lars Westerlund.

Den gången var det 60 tävlande som trotsade den bistra kylan. I år blir det betydligt fler.

Robinssongänget med Hans Brettschneider i spetsen har även i år anmält ett lag som får tampas med vattenpolospelarna och andra peppade vintersimmarteam.
– Vi har ännu inte lanserat tävlingen internationellt och ändå har deltagare från bland annat Ryssland och Storbritannien anmält sig. Vi har ett helt vattenpologäng från Italien som kommer och i fjol hade vi en vinnare från Sydafrika som nog också återvänder för att försvara sin titel.

Andra typer av vintertävlingar
Platsen för tävlingen blir densamma som förra gången. Skellefteälven mitt inne i Skellefteå, strax nedanför Bryggarbacken.

– Trots fjolårets kyla hade vi cirka 1 500 åskådare. De frös nog betydligt mer än vad de tävlande gjorde, säger Lars Westerlund.

Nytt för i år blir fler tävlingar med mörker och kyla som tema samt en mängd kulturaktiviteter som förgyller dagarna. Vilka dessa tävlingar och aktiviteter är kommer föreningen att presentera allt eftersom.

– Med alla dessa aktiviteter siktar vi mot att nå melankolins G-punkt. Mörkret och kylan i vår del av världen skapar ett speciellt kynne hos oss som bor häruppe. Ett kynne som till exempel gett världen många fantastiska musiker, konstnärer och författare.

Måste ha mössa
Den internationella definitionen på vinterbad är att simma utomhus när temperaturen i vattnet är under +10 grader. Vid Skandinaviska Mästerskapet i vintersim simmar man 25 meter i iskallt vatten. Trots de kalla temperaturerna säger reglerna att deltagarna bara får ha på sig vanliga badkläder, tillsammans med badmössa och glasögon. Badmössa är mycket viktig eftersom den största delen av kroppstemperaturen försvinner från huvudet. Simsättet är vanligt bröstsim, men med huvudet ovanför vattnet. Man tävlar efter ålder. Yngre än 20 år, 20-30 år, 30-40 år och därefter indelas de tävlande i intervaller om fem år.

– Förutom individuella tävlingar har vi även en stafett på 4x 25 meter där minst en av de tävlande måste vara en kvinna, avslutar Lars Westerlund.

Tillsammans med Dark and Colds team arbetar även föreningen Skellefteå Sim med arrangemanget samt ett antal andra entusiaster som gillar den här typen av udda arrangemang.     

Mer information

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En cykeltur till Turkana

Den femte cykelturen i Afrika tog Lars till avlägsna områden i norra Kenya. 6 kommentarer

Under Lagos yta

En resa genom Lagos slumområde. 1 kommentar
Länge har Björn imponerats av gamla och grova träd. Här får vi följa med i jakten på Sveriges trädjättar, som är lite svårare än man kan tro. Du ... 4 kommentarer
Niklas vaknade upp en morgon, han hann inte mycket mer än att öppna ögonen innan tusen frågor dök upp i huvudet. “Vart är jag? Vad har hänt med mitt ...

Vinterövernattning

Natten mellan 19-20/3 spenderades ute vid upplandsleden.

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.