Nyheter > Fler vill upptäcka fjällen - med ökat fokus ...

Fler vill upptäcka fjällen - med ökat fokus på lärande

Jämtlandstriangeln Jämtland. Foto: Anette Andersson

Många av Svenska Turistföreningens (STF) anläggningar vid väg har haft öppet ett tag, men nu öppnar de ”riktiga” fjällen. Med stort fokus på familjer, toppturer och turskidåkning. Nyheterna för i år är bland annat familjefjällsvecka för de allra minsta på STF Grövelsjön, 20 nyrenoverade rum på STF Storulvån, familjefjällstur i Laponia, pimpelfiske och en nattlig topptur i Jämtlandsfjällen och flera nya guidade toppturer. Allt fler svenskar vill upptäcka den unika fjällmiljön även, under vintern, samtidigt ökar intresset för fjällkunskap och utbildning på STFs anläggningar. 

- Det är ett högt tryck på våra kurser och turer, alltifrån turskidåkning, toppturer till lavinsäkerhetskurser. Man vill helt enkelt lära sig saker. På många håll i fjällen är det redan fullbokat, men vi lägger hela tiden till nya avgångar. Kunskap och säkerhet går hand i hand på fjället, där är vi glada att kunna bidra till lärandet och utrustning finns oftast att hyra från oss, säger Anna Willén, ansvarig Marknad & Sport STF Fjäll.

En av de mest efterfrågade aktiviteterna är klassisk turskidåkning

- Turskidåkning är som att vandra på snö, det är att uppleva fjället på ett nytt sätt. Jag brukar beskriva det som ett tillstånd snarare än en aktivitet. I fjällen finns det tid att lyssna, prata till punkt och att ha djupa samtal. Samtidigt som man njuter av de storslagna fjällvidderna händer även något intressant inombords när man befinner sig i fjällmiljö, säger Anna Willén.

Utöver turskidåkning i väglöst land lockar alltifrån toppturer till längskidåkning. Men lika viktigt som valet av aktiviteter, är den vällagade maten en stor del av upplevelsen.

- Mat smakar absolut bättre efter en dag på fjället! Mitt tips till alla nybörjare är att utgå ifrån en fjällstation under semestern, för det syftet är STF Storulvån eller STF Grövelsjön bra. STF Abisko, STF Kolåsen och STF Edsåsdalen är andra bra förslag som bas, där ni bor bekvämt med tillgång till såväl dagsturer med vidsträckta vintervidder som fantastisk mat på lokala råvaror, säger Anna Willén

Vintersäsongen håller på från februari till slutet av april. För att upptäcka mer i fjällen kan besökare använda sig av appen ”STF i fjällen”, som har information om avstånd, höjdmeter och beräknad tid för att skida på över 600 etapper.

Mer om STFs anläggningar och aktiviteter i fjällen.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in