Fiske dödar sillgrisslor

Sillgrisslan har återhämtat sig efter miljögifterna, men fisket är fortfarande ett problem.

Av: ulindh

Hälften av de ringmärkta sillgrisslorna som återfanns hade dött i fiskeredskap, enligt en rapport från Naturvårdsverket och Världsnaturfonden WWF.

– Vi hade trott att oljan skulle framstå som ett större hot än fisket och att en större del av återfynden skulle vara oljeskadade sillgrisslor. Men fiskeredskapen visade sig vara värre i statistiken än oljan. Fåglarna fastnar i såväl torsknät som drivgarn för laxfiske, säger projektledare Olof Olsson, Uppsala universitet.

En ny studie har granskat vad ringmärkta sillgrisslor dött av mellan 1912 och 1998. I slutet av 1800-talet var Östersjöns sillgrisslor nästan utrotade av jakt och äggplundring. Bara ett 20-tal par fanns då kvar på Stora Karlsö. Idag finns mer än 45.000 sillgrisslor i Östersjön varav ca 10 000 par på Stora Karlsö. Det tar lång tid för stammen att återhämta sig, även om sillgrisslan är en långlivad fågel. Hon fortplantar sig först vid fem års ålder och lägger bara ett ägg per år. Sillgrisslan är känslig för miljöstörningar och på 1970-talet upptäcktes att äggskalen förtunnats av miljögifterna PCB och DDT. Halterna har sedermera sjunkit.

Under perioden 1912-1998 har 43.000 sillgrisslor ringmärkts och av dem har 2.500 återfunnits, flertalet döda. Hälften av de återfunna sillgrisslorna har dött i fiskeredskap.

–Det är ett stickprov som visar att fiskeredskapen är ett problem. Vi behöver forska vidare. Överlevnaden har sjunkit för vuxna fåglar trots att tillgången på favoritfödan skarpsill har varit riklig under de senaste tio åren. Vi tror att det beror på bifångster i det storskaliga drivgarnsfisket efter lax, säger Olof Olsson.

Bifångster sker framförallt kring Gotland, Öland, Hanöbukten, Bornholm, Rügen, Pommerska bukten och Gdanskbukten.

Långa drivgarn
Överlevnaden har sjunkit från 90 procent åren 1962-89 till 78 procent perioden 1989-97. Överlevnaden är också lägre för Östersjöns sillgrisslor än för artfränderna i Nordsjön. De långa drivgarnen i Östersjön är en skillnad i levnadsbetingelser. EU beslöt 1991 att förbjuda drivgarn längre än 2,5 km, men ett undantag för fisket i Östersjön tillåter att drivgarn på 21 km används.

– Drivgarnen för lax fångar även gråsälar och tumlare. Det är ytterligare ett skäl till att inte använda så långa drivgarn i Östersjön, säger Cathy Hill, chef för WWF:s hav- och kustprogram.

Long-term study of mortality in the common guillemot in the Baltic Sea. Analysis of 80 years of ringing data. Naturvårdsverket Rapport 5057

Källa: WWF

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Vi önskar God Jul med det klassiska receptet på Runekakor. En riktig favorit i repris.

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Norrskensentusiasten Carl Bergstrand ger sina bästa tips för att se och fota det färgstarka ljusfenomenet.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.