Nyheter > Filmer om allemansrätt på arabiska, persiska ...

Filmer om allemansrätt på arabiska, persiska och dari

Nu finns filmer om allemansrätten på arabiska, persiska och dari. Filmerna är framtagna av Naturskyddsföreningen och deltagare i föreningens verksamhet ”Schysst”. De är en del i arbetet med att inspirera fler ungdomar och familjer som inte bott så länge i Sverige att gå ut och uppleva naturen.

Inom verksamheten ”Schysst” har Naturskyddsföreningen under flera år arbetat med olika aktiviteter för att sprida kunskap om vad man kan och får göra i naturen. Allemansrätten innebär en unik möjlighet, men också ett ansvar för hur man beter sig. ”Schysst” var från början ett projekt för att nå ungdomar, men har vuxit ut till att också omfatta familjeverksamhet.

– Det känns väldigt roligt att vi fått möjlighet att göra de här filmerna. De har en viktig funktion att fylla för att inspirera fler att komma ut i naturen och känna vilken frihet och vilket ansvar som allemansrätten ger oss, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.

– I ”Schysst”- verksamheten har vi under flera år märkt vilket stort engagemang det finns hos såväl ungdomar, som vuxna och barn. De vill dela med sig och sprida sin kunskap om vad man får och inte får göra när man är ute i naturen. Det finns en hel del tryckt material om allemansrätten, även på olika språk, men det har saknats lättillgängligt och inspirerande filmmaterial på andra språk än svenska, berättar Dena Gevarez, Naturskyddsföreningens chef för "Schysst".

Filmerna har gjorts med stöd från Naturvårdsverket och vänder sig till unga i åldrarna 13-20 år samt till familjer som är relativt nya i Sverige. Produktionen är gjord tillsammans av och med ungdomar som deltar i Naturskyddsföreningens ”Schysst”-verksamhet. De flesta ungdomar som syns i filmerna kommer från Eskilstuna.

Filmerna är producerade dels under en vandring på en av etapperna i Ostkustleden, utanför Oskarshamn, när ungdomarna besökte Naturskyddsföreningen i Döderhult, dels har filmerna producerats i Eskilstunas närområden och reservaten Årbyskogen och Vilsta.

Den arabiska familjefilmen, liksom den arabiska ungdomsfilmen, utgår från två olika dialekter av det arabiska språket, syriskt och irakisk dialekt. Valet av blev naturligt eftersom majoriteten av dem som deltar i filmerna talar dessa dialekter.

I den andra ungdomsfilmen blandas persiska och dari. Språken är relativt lika varandra och att använda båda i en och samma film, blev en naturlig lösning.

Se filmerna.

Läs mer om Naturskyddsföreningens verksamhet Schysst.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in