Fångad av en fluga

Om flugfiskarens fantastiska värld.

Av: admin

Om flugfiskarens fantastiska värld. 
28 juni - 30 augusti 2009
Landskrona museum

Att fiska med fluga handlar om glädje, spänning och passion! I utställningen får vi får ta del av historiken bakom flugfiske och hur utrustning och material utvecklats genom århundradena. Visste du att i Kina, 200 f.Kr. användes fiskekrokar klädda med fjädrar från Kungsfiskare. Att det "engelska" flugfisket är förebild för sportfisket idag, och att de flesta flugorna har engelska namn. Att året 1946 tillverkades de första spöna av glasfiber, och att flugfisket då började bli mer folkligt.

I utställningen visas exempel på vackra, namngivna flugor bundna av kända flugbindare som Håkan Karsnäser, Bengt Öste, Poul Jörgensen och Dave Wittlock. Med hjälp av instruktioner kan du själv prova på att binda en fluga.

I utställningen finns också flera äldre Splitcane-spön, både franska och engelska samt rullar med bl.a. silkelina. Till exempel visas spö och rulle som tillhört den kände "Tunakungen" Mogens Mogensen, som fiskade tonfisk i Öresund. Utrustning som tillhört Robert Weisz, Borstahusbo och flugfiskinstruktör för Hardy i Norge under 1970-90-tal, finns också i utställningen. I utställningen beskrivs hur de vackra Splicanespöna tillverkas. Nya, lätta spön och nybundna flugor hittar du givetvis också i utställningen.

Följ med in i flugfiskarena fantastiska värld! Lär dig hur man kastar med fluga och få en inblick i hantverket att binda en fluga. Under utställningens gång arrangeras olika program, se nedan.

Utställningen producerades ursprungligen av Trelleborgs museum i samarbete med Per Göran Jönsson. På Landskrona museum har utställningen kompletterats i samarbete med Landskrona Sportfiskeklubb.

Program i anslutning till utställningen.

• Utställningen invigs söndagen den 28 juni kl.14.00 på Landskrona museum. Per Göran Jönsson berättar om utställningens tillkomst. Landskrona Sportfiskeklubb visar hur man binder en fluga.
• Prova att kasta med fluga - Trädgårdsgillet i Landskrona, lördagen den 15 augusti kl. 13.00-15.00. Plats: inre vallgraven runt Landskrona Citadell. I samarrangemang med Dan-Tackel och Landskrona Sportfiskeklubb.
• Konsten att binda en fluga. Håkan Karsnäser förvisar på storbildsskärm. Lördagen den 29 augusti kl.14.00. Plats: Landskrona museum, filmsalen.
Därefter finns Håkan tillgänglig i utställningen.

Fritt inträde.

 

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-07-03 13:58   niklaz
Jäklar att det är så långt bort... Nu blev man avundsjuk på er som kan gå :)
 

Läs mer

Vattensportare använder ofta torrdräkter. Dräkterna behöver ses över ibland. Sömmar kan läcka, dräkten kan ha skador och latextätningarna behöver ...
Sjunde deltagaren till Äventyrliga dagen blev Nathalie, 18 år från Timrå som kämpat mot utbrändhet och depression. 1 kommentar

Efter äventyret

Hur är det att komma tillbaka efter att ha varit ute i vildmarken i 50 dagar. Det har nu gått fem månader sedan han kom tillbaka till civilisationen ... 3 kommentarer
Den första att få vara med om Äventyrliga dagen var Alexander, som gjorde en tidig vårvandring med isfiske. Här är berättelsen från det äventyret. 2 kommentarer
Södra Spanien omvandlar det deprimerande vädret hemma från vardag till en avlägsen störning i dina annars harmoniska semestertankar, och erbjuder ...

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.