Fågelsångsnatten 29 maj – 8 timmar direktsänd fågelsång

Natten mot lördag 29 maj guidar P1:s Naturmorgon lyssnarna genom åtta timmar direktsänd fågelsång från norr till söder. Reportrar och experter finns utposterade i Abisko i Lappland, Handöl i Jämtland, Hjälstaviken i Uppland och Stenåsa på Öland.

Av: ulindh

Blåhake – fjällens näktergal. Foto: Thomas Öberg

Natten mot lördag 29 maj guidar P1:s Naturmorgon lyssnarna genom åtta timmar direktsänd fågelsång från norr till söder. Reportrar och experter finns utposterade i Abisko i Lappland, Handöl i Jämtland, Hjälstaviken i Uppland och Stenåsa på Öland. Sändningens nav är Osaby i Småland där programledarna Jenny Berntson Djurvall och Mats Ottosson finns tillsammans med ekologiprofessorn Susanne Åkesson.

Fågelsångsnatten sändes för första gången i början av maj förra året och lockade nära 400 000 lyssnare. I år ligger Fågelsångsnatten nästan en månad senare. I den ljusa försommarnatten blir det aldrig helt tyst.

– Eftersom vi sänder senare i år tror vi på en ännu mer spektakulär startuppställning. Fler storsångare hinner komma hit söderifrån, och det hinner bli vår även längst upp i fjällen. Har vi tur får vi näktergal i söder och blåhake i norr och säkert en eller annan överraskning däremellan, säger Jenny Berntson Djurvall.

– Egentligen borde man förstås vara vaken och utomhus varenda vårgryning, för att inte missa en sekund av allt detta underbara. Det var en fantastisk upplevelse att ”dygna” med fåglarna och lyssnarna förra året, och vi är väldigt glada att vi nu får göra om det, säger Mats Ottosson.

Fågelsångsnatten direktsänds i P1 och Sveriges Radio Play lördag 29 maj kl. 00.02- 07.55. Lyssnarna kan delta genom Naturmorgons kanaler i sociala medier. Efter sändningen finns natten tillgänglig som podd.

Så här ser laguppställningarna ut på de fem olika sändningsplatserna:

Osaby

Navet för sändningen är även i år Osaby strax söder om Växjö. Här, i en småländsk ekhage med lövskogen på ena sidan och sjön på den andra, kan lyssnarna följa med när fåglarna vaknar, från nattens ensliga storlomsrop till morgonens rika kör av trastar och sångare. Programledarna Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall lotsar genom natten tillsammans med ekologiprofessorn Susanne Åkesson. Hon är internationellt erkänd fågelflyttningsexpert och medverkar regelbundet i Naturmorgon för att svara på lyssnarfrågor.

Utestudion i Osaby förra året (Jenny Berntson Djurvall, Mats Ottosson och expertkommentatorn Susanne Åkesson). Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio

Abisko

Nordligaste reporter är Thomas Öberg som finns i fjällbjörkskogen i Abisko nationalpark där kvarvarande snö samsas med nyutslagna björklöv. Blåhaken briljerar i videbuskarna, bergfinken kväker i fjällbjörkarna och dalriptupparna skrattar gällt för att markera sina revir. Expertkommentator är Lo Fischer, föreståndare för Abisko naturum med ett helt liv av fjällerfarenhet från Abiskoområdet.

Handöl 

Reporter Joacim Lindwall finns på Handölsmyren mellan fjället Storsnasen och Ånnsjön i Jämtland för att lyssna in de klassiska myrfåglarna som storspov och enkelbeckasin, men även morkulla, ljungpipare och gluttsnäppa. Med sig har han Johan Råghall från Ottsjö som under många år varit ansvarig för fjällinventeringen vid Ånnsjöns fågelstation.

Hjälstaviken

En av Mellansveriges bästa fågellokaler är Hjälstaviken sydväst om Uppsala – en grund sjö omgiven av vassar, strandängar och lövskogar. Här finns reporter Lena Näslund och en nattlig kör av rördrom, sävsångare, vassångare och gräshoppssångare. För att verkligen kunna zooma in på spännande nattsångare kommer Lena cykla runt mellan fåglarna, tillsammans med expertkommentatorn Didrik Vanhoenacker. Han är jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet och svarar varje år på tusentals frågor från allmänheten. Han är också passionerad fågelskådare.

Stenåsa på Öland

Sydligaste utpost blir strandängarna vid Stenåsabadet på sydöstra Öland där reporter Lisa Henkow finns. Här bjuds på sånglärkor i oupphörlig sångflykt, drillande storspov och tofsvipa – men också rariteten rödspov som brukar häcka här. Utanför stranden är öppen horisont och i buskagen sjunger ibland näktergal. Experten på plats är Elsy-Britt Schildt, cancerläkaren som flyttade till Öland för att maximera fågelskådningen.

Förra årets Fågelsångsnatt

Fågelsångsnatten sändes första gången 3 maj 2020 och lockade då 380 000 lyssnare under direktsändningen. Många har lyssnat på programmet i efterhand och även på den specialpodd som släpptes efter programmet med enbart fågelröster, ”Fyra timmar fågelsång från Småland”, som fortfarande finns i Sveriges Radio Play.

Om Naturmorgon

Naturmorgon startade 1990 och är Sveriges Radios direktsända naturprogram. Ordinarie sändningstid är lördagar kl. 06.10-07.55 i P1. Programmet finns även som podd. Naturmorgon rymmer natur i alla dess former – från forskning till njutning.

Naturmorgons programledare Mats Ottosson har satt samman 28 fågelsånglektioner som finns att höra i podden ”Livet enligt Naturmorgon”.

På Naturmorgons hemsida finns all information om Fågelsångsnatten och också ett quiz där man kan testa sina egna fågelsångskunskaper.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.