Nyheter > Europa från ovan

Europa från ovan

I den andra säsongen av den populära dokumentärserien Europa från ovan tar National Geographic tittarna till sex länder i Europa, med start i Sverige. Säsongspremiären, som handlar om Sverige, har premiär söndagen den 7 februari kl 21.00 på National Geographic. I premiäravsnittet får tittarna uppleva vyer och platser i vårt land som sällan skådats.

Under sex timmar återvänder National Geographics kameror till skyarna över Europa för att fånga de föränderliga årstiderna över ett års tid i den andra säsongen av Europa från ovan. Exklusiv åtkomst till nyckelplatser i Sverige, Finland, Frankrike, Grekland, Ungern och Turkiet avslöjar hur tradition, teknik och naturfenomen format denna episka kontinent. Nya perspektiv kring dessa välbekanta länder målar upp ett levande porträtt av regionen och folket som håller den levande.

Det första avsnittet av den nya säsongen av National Geographics dokumentärserie ägnas åt Sverige. Avsnittet visar landets historia, kultur, städer och naturfenomen samtidigt som de föränderliga årstidernas häpnadsväckande skönhet porträtteras ovanifrån. Serien ger liv åt alla fakta bakom de visuellt fantastiska berättelserna runt om i Sverige.

Tittarna får se den fantastiska årstidsförvandling som kännetecknar rapsfälten i Uppsala, en inblick i uppförandet och rivandet av det världskända ishotellet i Jukkasjärvi, samt det ofantliga projekt som omger målandet av Öresundsbron, en av Europas högsta och längsta broar. Allt ur ett unikt fågelperspektiv. Avsnittet tar sig även en närmare titt på den enorma, 40-åriga restaureringen av ett av Europas största kungliga palats, Kungliga slottet i Stockholm, och visar hur fyrarna i Göteborgs hamn underhålls. Tittarna får även ett unikt perspektiv över byggandet av Sveriges största skyskrapa i trä i Skellefteå, samt får veta mer om timrets väg till de svenska pappersbruken i Östavall i Västernorrland.

I tillägg till de fantastiska bilderna från skyn, ger dokumentären också de svenska tittarna möjligheten att uppleva såväl Sverige som andra länder i Europa ur ett helt nytt perspektiv. Allt genom ögonen på de människor som lever och arbetar där. Från skulptören som restaurerar Kungliga slottets stenstatyer till ingenjören som specialiserat sig på maritimt underhåll och byggnadsarbete.

– Jag är stolt över att vi på National Geographic har dedikerat ett helt avsnitt till Sverige i den nya säsongen av vår populära dokumentärserie Europa från ovan. Jag ser fram emot att visa våra svenska tittare hur fantastiskt Sverige är när det är filmat av National Geographics bästa filmfotografer. Och jag törs också lova att vi kommer att visa sidor av Sverige som många svenskar inte känner till, säger Per Apelqvist, kanalchef på National Geographic.


Aina Persson - en av många svenskar som porträtteras i avsnittet om Sverige.

Om den andra säsongen av Europa från ovan
Det första avsnittet av andra säsongen av Europa från ovan har premiär söndag 7 februari kl 21.00 på National Geographic.

Antal avsnitt: 6 st á 60 minuter, nytt avsnitt varje söndag.

Avsnitten visas i följande ordning

1) Sverige
2) Finland
3) Frankrike
4) Grekland
5) Ungern
6) Turkiet

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar