Ett "simborgarmärke" i artkunskap

Naturskyddsföreningen lanserar Naturfalken - ett ”simborgarmärke” i artkunskap. Runt om i landet lanseras nu Naturfalken, ett ”simborgarmärke” i artkunskap för alla åldrar. Genom Naturfalken vill föreningen sprida artkunskap och inspirera fler att lära sig mer om allt som lever i naturen.

Av: ulindh

Runt om i landet lanseras nu Naturfalken, ett ”simborgarmärke” i artkunskap för alla åldrar. I samband med Biologiska mångfaldens dag anordnar Naturskyddsföreningens lokala avdelningar aktiviteter på ett 40-tal platser. Genom Naturfalken vill föreningen sprida artkunskap och inspirera fler att lära sig mer om allt som lever i naturen.

– Den senaste tiden har det kommit alarmerande rapporter om hoten mot mångfalden av arter, både i ett globalt perspektiv och nationellt, i Sverige. Artutrotningen globalt går snabbare än någonsin tidigare. Samtidigt vet vi att samspelet mellan mångfalden av växer och djur är grunden för hela vår existens och en viktig grundförutsättning om vi ska kunna stå emot klimathotet. Men för att ta hand om och skydda arter, behövs det kunskap. Att folkbilda om naturens liv är en av Naturskyddsföreningens viktigaste uppgifter, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.

Naturfalken vänder sig till alla åldrar. Att ta märket är ingen skoluppgift, utan ett lättsamt sätt att lära sig känna igen arter.  Med hjälp av en ”artvän” från Naturskyddsföreningen guidas deltagarna till artkunskapen. Märket kan tas ute i naturen, eller med hjälp av bilder av arter.

– Jag är så otroligt glad att vi kan sprida kunskap om hur fantastisk naturen är med hjälp av Naturfalken. Syftet är att alla som deltar ska ha roligt, klara Naturfalken och blir inspirerade att gå ut och lära sig mer, säger Eva Lindberg, projektledare för Naturfalken och eldsjäl i att utveckla Naturskyddsföreningens arbete med folkbildning för alla åldrar.

Begreppet biologisk mångfald används ofta i samhällsdebatten. För Naturskyddsföreningen är det viktigt att levandegöra begreppet genom upplevelser för alla åldrar. Förr i tiden var kunskap om naturen mycket tätare bundet till människors vardagsliv och överlevnad. Det var till exempel många gånger avgörande att veta vad som var ätligt i naturen. Idag kan artkunskap berika och göra naturupplevelser roligare. Att uppleva naturen ökar ofta förståelsen och känslan för att vi måste ta hand om den.  

Naturfalken finns i fyra olika nivåer:

  • 10 arter (Stenfalken)
  • 20 arter (Pilgrimsfalken)
  • 50 arter (Tornfalken)
  • 100 arter (Jaktfalken)

Här finns listan med platser där man kan ta Naturfalken:

De första tillfällena anordnas i samband med Biologiska mångfaldens dag, den 22 maj. Många genomförs helgen innan, 18-19 maj. Listan fylls sedan succesivt på med nya tillfällen.

Mer om Naturfalken.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar