Nyheter > Elever blir guider på naturum Ottenby

Elever blir guider på naturum Ottenby


Knubbsäl. Foto: Josefin Nilsson

Nytt skolprojekt låter elever bli guider på naturum Ottenby. Under våren har naturum Ottenby och Mörbylånga kommuns världsarvssamordnare lett projektet Miniguider på Alunskolan i Södra Möckleby. Projektet syftar till att ge eleverna en fördjupad kunskap i södra Öland, världsarvet och Ottenby.

Eleverna har fått lära sig att prata inför en grupp och att leda enklare guidningar. Inspiration till projektet kommer från Marinmuseum i Karlskrona som framgångsrikt jobbat med konceptet i flera år.

”Det känns fantastiskt att få vara en del av det här projektet tillsammans med Alunskolan. Södra Öland har så mycket att erbjuda, Sveriges högsta fyr, regionens enda världsarv, en av Sveriges främsta fågellokaler och mycket annat. Skolans närmiljö är fantastisk! Det känns också extra roligt att jobba med naturum Ottenby och se hur kultur och natur hör samman.” Säger Emma Rydnér, Världsarvssamordnare i Mörbylånga kommun.

Projektet startade med att naturumföreståndaren och världsarvssamordaren besökte Alunskolan för att introducera projektet. Sedan var hela skolan på besök nere på Ölands södra udde. Då fick de följa med på olika guidningar och lära sig mer om bland annat fåglar, sälar och världsarvet. Eleverna i årskurs 3 - 6 har sedan fått lära sig hur de kan guida med hjälp av Ölandsguiderna som besökt skolan vid ett tillfälle. Eleverna har blivit indelade i grupper där varje grupp har fått ett ämne att fördjupa sig i. Det kan röra sig om allt från världsarvet Södra Ölands odlingslandskap till sälarna som finns vid Ölands södra udde. Detta ämne ska de sedan presentera för familj, vänner och besökare nere på Ölands södra udde den 18 maj.

Förskoleklass till år 2 fick i uppdrag att göra en konstutställning som kommer att visas i naturums samlingslokal med vernissage den 18 maj. Inspiration till konstverken har de fått från besöket nere på Ölands södra udde. Med bland annat hönsnät, gips och lera har de skapat fåglar, näbbar och fyrar.

Alunskolans deltagande i projektet finansieras genom EU-projektet DUNC, Development of Unesco Natural and Cultural Assets.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in