Nyheter > Dokumentärfilm om issimning vid ekvatorn

Dokumentärfilm om issimning vid ekvatorn

MCN Produktion AB i Skellefteå har påbörjat arbetet med en dokumentärfilm för TV 4 om det första Afrikanska Mästerskapet i issimning. Denna tävling genomförs i den ugandiska staden Jinja den 11 maj.

– Det kommer att bli en mycket spektakulär tillställning som också sätter Skellefteå på världskartan, säger MCN:s VD Christer Nyström.

Man har under de senaste två åren samlat på sig mycket filmmaterial från Svenska Mästerskapet och Skandinaviska Mästerskapet i vintersimning som arrangerats i Skellefteå av föreningen Mörkrets och Kylans Glada Vänner. Nu är det så dags att genomföra ett mästerskap i issimning vid Ekvatorn.

– Första gången SM i vintersim arrangerades var det -35 grader i luften och i Jinja handlar det om +35. Det är stora kontraster mellan att genomföra issimning i närheten av polcirkeln och vid ekvatorn, konstaterar Christer Nyström.

För att kunna kyla ner vattnet till en iskall temperatur kommer man att fylla en swimmingpool med is.

– Hur mycket is behövs och vem kan leverera den? Detta är några av de frågor som filmens huvudpersoner måste lösa på plats i Uganda.

Stor uppmärksamhet i hela världen

I filmen följer man Jarkko Enqvist och Lars Westerlund, två av förgrundsfigurerna i Mörkrets och Kylans Glada Vänner vilka arrangerar tävlingen tillsammans med Jinja stad och Knights of The North AB, som producerar youtube-filmer med Big Steve from England.

– Vi har filmat Jarkko och Lars på hemmaplan i Skellefteå och i Jinja har vi två filmteam på plats som följer förberedelserna och själva tävlingen som väckt stor uppmärksamhet runt om i hela världen, säger Christer Nyström.

 Filmen blir 30 minuter lång och beräknas vara klar i augusti.

Afrikanska mästerskapet i issimning ingår som en del i en stor satsning på event som genomförs i Jinja i maj under rubriken Painting The City Bright.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!