Nyheter > Dags igen för lokala naturvårdens dagar

Dags igen för lokala naturvårdens dagar

Varje år bjuder kommuner runtom i landet in allmänheten att delta i aktiviteter kring lokala naturvårdsprojekt. I helgen 28 -29 augusti finns flera olika aktiviteter att delta i.

Under lokala naturvården dagar, LONA-dagarna, visar kommuner, föreningar och andra lokala aktörer upp sitt arbete med att bevara natur- och kulturvärden samt vilka möjligheter invånarna har att uppleva naturen.

- Lokala naturvårdens dagar är till för att få fler invånare att upptäcka naturen, inte minst den viktiga tätortsnära naturen som vi vet har stor betydelse för folkhälsan, säger Cathrine Lundin på Naturvårdsverket.

Här är några av sakerna som händer i helgen: I Uddevalla invigs nya vandringsleden Snäckskalstriangeln, i Lilla Edet lär man sig att anlägga och sköta en äng, i Härnösand kan man gå på fladdermusexkursion, i Knivsta får man göra insats med lie och grensax för att gynna pollinatörer, i Vålådalen erbjuds tälttur och i Varberg är det Himleådagen där man kan besöka och utforska nio platser längs Himleån. 

De lokala naturvårdsprojekten handlar om att sprida kunskap om den lokala naturen och restaurera naturmiljöer, men också om att göra naturen mer tillgänglig för invånarna, till exempel genom att göra stigar och bryggor som underlättar för fler att komma ut i naturen.

Tid och plats för aktiviteter 2021 (hela landet)

 Aktiviteter Lokala naturvårdens dagar 2021 (PDF 149 Kb) 

Det kan finnas aktiviteter som inte är med här, så besök din kommuns webbplats och se om de anordnar något.

Vad är den lokala naturvårdssatsningen, LONA?

Den lokala naturvårdssatsningen LONA som startade år 2004 har bidragit till cirka 4 000 lokala naturvårdsprojekt i alla Sveriges län och i de flesta kommuner. Det är ett statligt bidrag som stöder lokala initiativ och projekt inom naturvård och friluftsliv. Det är kommunerna som söker LONA-bidrag, men projekt kan även initieras och drivas av andra lokala initiativtagare. Vänd dig till din kommun om du har en projektidé. Nästa ansökningstillfälle är den 1 december 2021.

 Om lokala naturvårdssatsningen LONA

 Hur man ansöker om LONA-bidrag

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook