Dags för det 100:e Vasaloppet

Årets Vasaloppet bjuder bland annat på rekordmånga utländska deltagare, ny åldersgräns och en extra historisk kontroll.

Av: Alicia Schumacher

Foto: Vasaloppet

Foto: Vasaloppet

I morgon, söndag den 3 mars, kommer tusentals skidåkare ta sig an de 90 kilometerna mellan Sälen och Mora. Årets Vasaloppet är det 100:e i ordningen och bjuder på flera nyheter och rekord. Här listar vi några fun facts om årets lopp!

Anmälda deltagare:

Loppet har 15 800 anmälda och blev fulltecknat redan i mars 2023. I loppet deltar fler än 4 800 utländska deltagare, vilket är rekordmånga. Det är även rekordmånga kvinnor anmälda till årets lopp, 20,5 procent av de anmälda är kvinnor. 

Ny åldersgräns och yngsta kvinna någonsin:

En nyhet för i år är bland annat den sänkta åldersgränsen, något vi skrivit om tidigare. I år får man delta från det år man fyller 17, i stället för den tidigare åldersgränsen på 19 år. Yngst i årets startlista är Olof Sundin från Varberg (född 2007-09-23). Han är yngre än vad Alvar Myhlback var när han åkte Vasaloppet 2023. Yngsta kvinna är Ester Borg från Karlstad (född 2007-11-23) som blir Vasaloppets yngsta kvinna någonsin.

Historisk kontroll:

En annan nyhet är en ny historisk kontroll. Utöver de sju ordinarie Vasaloppskontrollerna längs spåret, kommer deltagare och publik förflyttas 100 år tillbaka i tiden vid den extrainsatta kontrollen mellan Risberg och Evertsberg. Det blir utsmyckningar med granris, funktionärer i tidsenliga kläder och hästar och slädar. Vid den kontrollen ligger fokus  på upplevelsen och ingen extra mat eller dryck serveras där.

Rekordstor vinst:

En annan nyhet är prissumman. Vinnarna av Vasaloppet 2024 (både herrar och damer) får förutom en guldmedalj, en grön krans av salal-blad och en jättestor röd dalahäst även en segercheck på 100 000 kronor, vilket är den största summan hittills. 

Vasaloppet genom tiderna:

Sedan det första loppet 1922 har Vasaloppet noterat 624 559 målgångar, och tillsammans i de 99 loppen har deltagarna skidat en sträcka motsvarande 1 405 varv runt jorden eller 73 resor månen tur och retur. 

Loppet blev inställt åren 1932, 1934 och 1990.

Under de 99 år som Vasaloppet har genomförts har det 86 gånger varit minusgrader vid starten.

År 2010 var det år då flest personer tog sig till starten, hela 15 709 personer.

Här kan du följa loppet:

Sveriges Radio
SVT 1
SVT Play.
Vasaloppet.Tv

Källa: Vasaloppet


Ska du åka Vasaloppet? Eller ska du följa det på plats eller hemifrån? Ladda upp med några av Utsidans blogginlägg och trådar:

Vasaloppet som Grönlands träning

Vasaloppsfunderingar

På begäran - Rapport från Vasaloppet

Åka vasaloppet på tandemskidor

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.
Den 9 september är det Vandringens dag och det finns flera guidade vandringar att anmäla sig till. 1 kommentar
Sörmlandsledens jubileum firas med folkfest och aktiviteter året ut.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.