Nyheter > Cykelvasan - Nordens största MTB-lopp

Cykelvasan - Nordens största MTB-lopp


Foto: Vasaloppet

Historien om Cykelvasan.

Vasaloppet på snö hade körts 85 gånger när Cykelvasan såg dagens ljus den 16 augusti 2009. Förebilden för Cykelvasan var Birkebeinerrittet i Norge. Sommaren 2008 hade ett antal cyklister provkört Vasaloppsleden mellan Sälen och Mora och Cykelvasan fick alltså sin premiär redan året därpå – det blev succé och dessutom direkt Sveriges största MTB-lopp. Självklart fanns Sverigeeliten på plats tillsammans med nästan 2000 motionärer. Den klassiska sträckningen bjöd på samma upplevelse som på vintern: Start i Sälen, via alla de kända kontrollerna och målgång i Mora. Förutom hela sträckan Sälen–Mora fanns två kortare lopp över 30 respektive 45 km.

Succén fortsatte det andra året, 2010, då över 4000 åkare anmälde sig. 2011 lockade Cykelvasan nästan 8000 anmälda och då flyttades även starten i Sälen från Tjärnheden till Vasaloppsstarten i Berga by. Ungdomscykelvasan hade premiär 2012. Där tävlar ungdomar i åldern 11–16 år från Oxberg till Mora.

För att möta det stora intresset introduceras 2015 Cykelvasan Öppet Spår, där man precis som i vinterns Öppet Spår åker hela sträckan men med mindre trängsel och utan tävlingshets.

Under åren har miljonbelopp investerats i Vasaloppsarenan för att minska asfaltsträckorna. I stället har grusvägar och stigar anlagts för att underlaget ska bli så bra som möjligt. Nu går nästan hela Cykelvasan i terrängen.

Sedan 2010 genomförs också Barnens Cykelvasa för de allra yngsta upp till cirka 10 år. Alla cyklar en kort sträcka, har nummerlapp och får diplom och medalj. Förebilden heter Barnens Vasalopp, som är vinterns motsvarighet och som lockar tiotusentals framtida skidfantaster i hela Sverige.

Nyheter bansträckningen
Vasaloppet har kontinuerligt jobbat med att förbättra banan för Cykelvasan. Inför sommarens lopp sker en stor förändring kring Oxberg. Nu kommer deltagarna, precis som i Vasaloppet på vintern, att åka under tunneln i Vasslan och följa vinterns sträckning via Björnarvet och Lundbäcksbackarna till kontrollen i Oxberg. Totalt har cirka 9 km av Cykelvasans 94 km fått en ny sträckning i år. Det innebär också att drygt fyra kilometer asfalt försvinner från banan. Vad gäller Cykelvasan 45 på fredagen blir den tack vare detta helt bilfri för första gången. Cykelvasan 30 och Ungdomscykelvasan är förstås också bilfria. Målet är att hela Cykelvasan från Sälen till Mora ska köras utanför trafikerade vägar år 2018.

Anmälningsläget
Loppen på lördagen är fullbokade men till fredagens lopp går det fortfarande att anmäla sig på plats under torsdag och fredag.

Vasloppets sommarvecka 2015
Fre 14 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg.
Fre 14 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg.
Fre 14 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg.
Fre 14 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen.
Lör 15 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen. (12 000 anmälda. FULLT 141001)
Lör 22 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg.
Lör 22 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen.
Lör 22 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen.

Mer information

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar