Bulgar vann Freerunningtävling i Helsingborg

Det var trångt på Stortorget i Helsingborg när Red Bull Art of Motion avgjordes sent på lördagskvällen vid fästningen Kärnan. Cirka 6 000 personer kom för att se Sveriges första tävling i Freerunning, vilket gjorde den till en av de största i sportens historia. Vann gjorde 17-årige Delyan ”Dido” Dimitrov från Bulgarien, före Jason Paul (Tyskland) och regerande världsmästaren Tim ”Livewire” Shieff (England).

Av: admin

Det var trångt på Stortorget i Helsingborg när Red Bull Art of Motion avgjordes sent på lördagskvällen vid fästningen Kärnan. Cirka 6 000 personer kom för att se Sveriges första tävling i Freerunning, vilket gjorde den till en av de största i sportens historia. Vann gjorde 17-årige Delyan "Dido" Dimitrov från Bulgarien, före Jason Paul (Tyskland) och regerande världsmästaren Tim "Livewire" Shieff (England).   

17 tävlande från tio länder kom till start i tävlingen med målsättningen att så effektivt och akrobatiskt som möjligt utnyttja murar, väggar, trappavsatser och räcken. Volter, spinntrick och enorma hopp avlöste varandra och varvades med balansövningar.

Kvällens stjärna var blott 17-årige Deylan "Dido" Dimitrov from Sofia, Bulgarien. Med högst poäng i startfältet efter både grundomgång och final var det ingen som kunde matcha hans energi och tempo.

- Det känns helt otroligt. Att vinna det här är en dröm som blev sann och det absolut största som har hänt mig, sade en märkbart skakad Deylan Dimitrov efter att ha tagit emot prischecken på 15 000 SEK.
Tvåan Jason Paul från Tyskland var dock mycket nära att rubba Dimitrov, bara en ynka poäng bakom vinnaren i finalomgången dit de åtta bästa kvalificerat sig.

Hemmahoppet Filip Ljungberg fick stor press på sig efter att kompisen Marcus Gustafsson tvingats avstå tävlingen på grund av sjukdom. Med kvällens största publikstöd gjorde Ljungberg ett starkt intryck. Ett sus gick genom publiken när han satte en frivolt med en och en halv tvist över banans högsta hopp.

- Det här var en otrolig kväll och ett fantastiskt arrangemang rakt igenom. Vilken stämning! Jag är kanonnöjd med min insats även om jag fick en blackout vid första hoppet. Det gjorde att det inte blev det trick jag hade tänkt mig, sade Filip Ljungberg.

Ljungberg missade finalen med knapp marginal och slutade på tionde plats. Bäste skandinav blev istället Bjarke Hallden från Danmark. Deltagarna fick max 90 sekunder på sig i banan och bestämde själva hur de ville använda hindren och vilka trick de ska göra. Fem domare bedömde kriterierna svårhetsgrad, kontroll, stil och kreativitet. Total maxpoäng efter borträkning av högsta och lägsta domarpoängen var 120 poäng.

Resultatlista final
1. Delyan "Dido" Dimitrov (BUL) 100 p
2. Jason Paul (GER) 99 p
3. Tim "Livewire" Shieff (UK) 95 p
4. Bjarke Hallden (DK) 89 p
5. Victor "Showtime" Lopez (USA) 88 p
6. Pavel "Pasha" Petkuns (LAT) 87 p
7. Khoa "KOA" Huynh (GER) 86 p
8. Niel Hutson (GBR) 77 p

Resultatlista grundomgång
1. Delyan "Dido" Dimitrov (BUL) 96 p
2. Jason Paul (GER) 96 p
3. Victor "Showtime" Lopez (USA) 92 p
4. Niel Hutson (GBR) 91 p
5. Tim "Livewire" Shieff (GBR) 91 p
6. Bjarke Hellden (DK) 91 p
7. Pavel "Pasha" Petkuns (LAT) 90 p
8. Khoa "KOA" Huynh (GER) 90 p
9. Luci "Steel" Romberg (USA) 88 p
10. Filip "Flippad" Ljungberg (SWE) 87 p
11. David "OJ" Elson (USA) 81 p
12. Shaun Wood (AUS) 81 p
13. Gabriel "Jay Walker" Nunez (USA) 79 p
14. Lasse Hammer (DK) 78 p
15. Vincent "Vinnie" Watson (NED) 77 p
16. Jack "Jack in the Boxx" Lowry (GBR) 77 p
17. Sascha "Cionn" Hauser (AUT) 60 p

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En cykeltur till Turkana

Den femte cykelturen i Afrika tog Lars till avlägsna områden i norra Kenya. 6 kommentarer

Under Lagos yta

En resa genom Lagos slumområde. 1 kommentar
Länge har Björn imponerats av gamla och grova träd. Här får vi följa med i jakten på Sveriges trädjättar, som är lite svårare än man kan tro. Du ... 4 kommentarer
Niklas vaknade upp en morgon, han hann inte mycket mer än att öppna ögonen innan tusen frågor dök upp i huvudet. “Vart är jag? Vad har hänt med mitt ...

Vinterövernattning

Natten mellan 19-20/3 spenderades ute vid upplandsleden.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.