Nyheter > Björns skärgård snart naturreservat

Björns skärgård snart naturreservat

Foto: Ola Jennnersten

En dröm går i uppfyllelse! Efter tiotals år av envist arbete från naturvårdare och eldsjälar är Björns skärgård i Norduppland på väg att bli naturreservat med stora marina inslag. 2013 utsågs området till Svensk pärla av WWF och nu är alla markköp för reservatet klara. Naturen är spektakulär och här finns 3 500 häckande kustfågelpar och en tredjedel av landets bestånd av skräntärnor.  

– Det är helt fantastiskt. En dröm har gått i uppfyllelse när köpet av Björns skärgård är klart. Processen har präglats av en mycket positiv dialog med samtliga berörda parter, inte minst Bergvik Skog och Fortifikationsverket, säger Björn-Gunnar Lagström, vd på Upplandsstiftelsen, en av de drivande i arbetet bakom naturreservatet.

WWF har bidragit med 1,3 miljoner till Upplandsstiftelsen för att köpa loss mark och öar av markägaren Bergvik skog. Tidigare har Länsstyrelsen och Naturvårdsverket gått in med statligt stöd till förvärvet.

– Jag är otroligt stolt. Vi vill gärna se fler liknande lösningar där företag, myndigheter och även privata markägare kan samarbeta för att skydda områden för framtida generationer. Här finns både spännande natur-och kulturmiljöer som erbjuder spektakulära naturupplevelser, fågelskådning, bad och handredskapsfiske, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Det blivande kommunala naturreservatet på cirka 2500 hektar omfattar sju stora öar, många små skär och en liten del av Hållnäshalvöns fastland. Förslaget om naturreservat är ute på remiss till 17 november och ska så småningom klubbas av Tierps kommun. Tanken är att Björns skärgård då får en skötselplan och ett starkare skydd för att bevaras intakt för framtiden. Om allt går enligt plan kan invigning ske under 2018.

FAKTA:

Björns skärgård hyser en rik biologisk mångfald med hotade arter som skräntärna, utter, gölgroda och en fantastisk flora med strandveronika, salttåg, havsälting och kustbaldersbrå. Här finns även kulturhistoriska sevärdheter som fyrvaktarmiljön från 1800-talet.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2017-11-03 04:54   luleå
Kan man söka mineraler i Laponia så är det inget stopp här heller fast det skulle vara skyddat område. Pengarna styr sägs det.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in