Artiklar > Björnen sover .....eller?

Björnen sover .....eller?

Av: Thombola

Det är lördag morgon första veckan i Oktober ,  lite yrvaken och seg bär jag ner väskorna till bilen som står redo utanför där Jocke och Viktor väntar.

Efter att knölat in mina väskor i den redan överfulla Land rovern så börjar vi rulla genom Östergötland med slutmålet i Härjedalen , vi stannar till i Grytgöl där Lennart , Markus  , Foppa och Håkan väntar på oss innan vi åker vidare mot Sonfjället .

Efter ca 8 timmar och träsmaken sitter som sig bör så når vi Sveg där vi stannar för att besöka den lokala ICA butiken och fylla på med matvaror och annat nödvändigt för att klara 8 dagar i fjällstugan .

"Man pyser en kalla öl och njuter av stillheten"


När matlistan är struken och vi sitter överlastade i bilen så är det bara dom sista milen kvar innan man kan börja se topparna inne i nationalparken , väl framme lastar vi ur bilarna och bär in allt i den stugan sedan går vi ut och sätter oss vid grillplatsen där man pyser en kall öl och njuter av stillheten .

Under kvällen packas det upp saker och planeras en del inför veckan som kommer , det prats om tidigare resor där skrönor och historier byter ägare .

När jag vaknar på morgonen så är Foppa och Lennart redan uppe , då vi delar kök och dess utrustning så gäller det att kliva upp tidigt om man inte vill sitta och vänta på att få göra frukost eller matsäck .

Efter en god frukost och intag av java så delar vi upp oss i två "grupper"  , vi åker åt olika håll för att möjligheten att få syn på björnen ska bli större .

Att vi åker första veckan i oktober är ingen slump då björnjakten är över och björnarna börjar vandra upp på fjället för att leta boplats inför vintern samt att äta sig feta på bär , sedan är det så att sonfjället är landets björntätaste område så chansen att få se en björn är ganska stor om man vet hur och vart man ska leta .

Jag , Jocke , Markus och Viktor åker upp mot nationalparksgränsen där vi parkerar bilen och ger oss upp i skogen för att hitta en bra plats att spana ifrån , vi spanar i några timmar utan att få syn på någon björn men dock lite korp och två st havsörnar som cirkulera över ena fjälltoppen och havsörn är en ganska ovanlig syn i dessa områden .

Efter att lunchen är lagad så tar vi en lugn stund och vilar i solens strålar några minuter innan vi plockar fram och sätter upp tälten , vi ska inte tälta denna dag utan bara se att allt är helt för att senare i veckan ge oss upp i nationalparken och vandra igenom denna.

Jocke tar en tupplur efter lunchen.


Dag ett vart det ingen björn i kikaren men lika glada  för det packar vi ryggsäckarna nästa morgon för att vandra genom nationalparken , Foppa kör oss (Jocke , Viktor , Markus och jag) till nyvallen där vi väljer att starta våran två dagars vandring .

"vi har gått vilse"

Vi slänger glatt på oss säckarna på ryggen och börjar med gott mod gå upp mot trädgränsen men det tar inte många meter innan vi alla börjar flåsa då det är brant uppförr , väl uppe och benen är stumma och mjölksyran sitter stadigt i kroppen så är det med en lättnad vi börjar gå på lite planare mark och vi kan njuta av utsikten .

Vi knallar på humöret är på topp då snöflingorna börjar lägga sig på våra huvuden , vi stannar till och titar på kartan då någon av oss tycker att miljön inte stämmer med hur vi tänkt oss att den ska se ut .

Vi studerar kartan och för en stund konstaterar vi att "kartan har fel" för vi har ju gått rätt , men efter lite funderingar får vi ge oss och erkänna att vi har gått vilse !

försöker hitta rätt väg 

Efter att listat ut vart vi har gått fel får vi ändra riktning så att vi kan nå vårat mål för dagen som är stugan i sododalen mitt i nationalparken , vid fyra på eftermiddagen är vi framme vid stugan och vi slår upp tälten och lagar mat , sedan är det bara att slappa och spana efter björnen .

Vi kryper ur tälten ca klockan sex på morgonen , natten har vart kall och frosten ligger som en hinna på tältet  men vi är på bra humör efter en god natts sömn , ingen björn såg vi men dock två st vandrare från Göteborg som valde att slå sitt läger på andra sidan om stugan där vi övernattat .

Frukosten kokas och tälten packas ner sedan vandrar vi i en magisk miljö ner mot stugan i Dalsvallen .

morgondimma i sonfjället

raststugan i sododalen

Jocke ligger och funderar över livet 


Solen går upp och vi är på dag fyra , efter att vi kom hem från vandringen har vi bara slappat vid stugan men nu ska vi ut och hitta björn då man börjar bli lite orolig att björnen skall gå oss förbi denna resa .

"jag tror jag ser tre björnar"

Åter igen går en hel dag och ingen av oss ser någon björn , åter vid stugan så tänder vi eldstaden och Jocke börjar göra kvällens middag över den värmande brasan  och vi sitter runt eldstaden och pratar medans ölen svalkar strupen , alla utom Foppa som envist ställer upp sin tubkikare för att spana ut över fjället en sista gång innan solen går ner .

Vi pratar och stojar när Foppa utbrister bakom sin kikare "grabbar ....jag tror jag ser tre björnar uppe på fjället" alla börjar rusa omkring som yra hönor och letar efter sina kikare och kameror , och när kaoset lägger sig så kan vi med ett litet adrenalin rus i kroppen konstatera att det är en hona med två småttingar som vandrar där uppe i solnedgången , även om bristen på ljus och det långa avståndet gör det lite svårt så är det en fröjd att i nära en timma studera dessa björnar som vandrar fram och tillbaks på fjällkammen denna kalla Oktober kväll i Härjedalen.

Ny dag gryr och denna morgon är alla snabbt ur sängen , vi har beslutat att ta oss till andra sidan av fjället där vi kvällen innan såg honan för att försöka se dom igen men denna gång i dagsljus och på lite kortare avstånd .

Vi tar oss upp till fots en bit på fjället mitt i mot för att spana , där uppe möter vi Mats-ola från Örebro som har anlänt under natten till stugan i Dalsvallen , han ger oss information om att björnarna är kvar och att dom nu ligger bakom en större buske och sover . 

Vi behöver bara sitta i en kvart innan honan väcker sina ungar och dom börjar röra på sig , i två timmar får vi nu äran att sitta och titta på hennes ungar när dom brottas bland klipporna i morgonsolens värme.

björnhona äter bär

Jocke spanar på björn

När björnarna efer ett par timmar väljer att lämna oss och gå ner i skogen så packar vi ihop och möter dom andra som stått längre ner och spanat , resterande av dagen går åt till att prata björnskådning och bara njuta av lugnet .

Åter en vacker morgon vid stugan uppenbarar sig och vi ger oss ut för att leta björn , denna dag tar vi inte så hårt på björnletandet utan några av oss tar oss upp på fjället för att laga mat och få lite teckning på mobilerna så vi kan uppdatera våra sociala medier om vårat fynd dagarna innan .

Denna kväll är vi bjudna på fest i en liten fjällstuga , det är dom norska björnforskarna som vill bjuda in oss svenskar på lite gott att dricka och Norsk rutten fisk , när vi på kvällen sitter i stugan och tar oss en liten för drink så undrar vi varför Håkan och Mats-ola inte har behagat komma hem än men vi får efter en stund svaret då dom med stora leenden kommer in i farstun och talar om att dom sett ytterligare en hona med två ungar på mycket kort avstånd , vi blir glada över deras tur men samtidigt lite sarkastiska över att dom inte kontaktat oss men svaret blir att dom har vart så pass nära (av en slump) att dom inte kunnat prata i mobiler eller kontaktat över radio med rädsla överatt störa björnarna .

Festen blir lyckad och Norska och svenska historier byter ägare denna afton , jag vet inte hur sent klockan var slagen när vi lite glada i hatten försöker navigera oss hem genom det mörka fjället med hjälp av pannlampor ....men hem kom vi i alla fall .

Jocke uppdaterar 

fest i sonfjället

Dagen då det är dax att lämna Härjedalen för att återvända hem till Östgöta skogarna kommer och i bilen på vägen hem så pratas det björnar och nästa års planering börjar redan innan vi lämnar Sveg .

Detta vart en lyckad vecka och jag hoppas att 2014 åter få se dessa ståtliga djur i en om inte mer ståtlig natur ....vi ska vara glada och stolta över att bo så nära vildmarken som vi gör .

jag själv i sonfjället (foto: joakim)

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2014-01-11 08:21   niklas-73-
Betygsätt gärna: 5
Härlig läsning
 
2014-01-11 12:05   Ringblom
Betygsätt gärna: 4
Härlig läsning! Sonfjället är lite underskattat då det inte ligger i den massiva fjällkedjan. Har bott ett par dagar på Nyvallen och fick då en dröm i uppfyllelse då jag fick se Lodjur.
 
2014-01-11 13:42   Danoise
Betygsätt gärna: 5
Det var en härlig läsning du bjöd på. Tack för det! Vilken upplevelse det måste ha varit. /Ebws
 
2014-01-12 22:12   Johan Stadling
Fint berättat! :)
 
2014-01-12 22:12   Johan Stadling
Fint berättat! :)
 
2014-02-15 14:37   nossebropeter
Betygsätt gärna: 4
Härlig berättelse! Ni verkar vara ett härligt "friluftargäng". Sonfjället är ett tips som man kanske inte först tänker på.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

Tips!