Biopremiär för prisbelönt film – vinn biljetter

Arthur Thelin var en av de första som besteg Áhkkás topp år 1921. Hundra år senare ger Magnus Granér sig ut på en expedition i sin gammelmorfars fotspår. De båda expeditionerna skildras nu i den poetiska dokumentären Längtan till Áhkká.

Av: Alicia Schumacher

Foto: TriArt Film

Längtan till Áhkká är gjord av friskidåkaren Magnus Granér och skidåkarkollektivet och produktionsbolaget The Bunch. Filmen har vunnit priser på flera olika filmfestivaler och den 23 februari har den premiär på bio.

Längtan till Áhkká

I april 1921 gav sig en grupp fjällentusiaster med fotografen Borg Mesch i spetsen ut i Lapplands vildmark för att bestiga den högsta toppen på bergsmassivet Áhkká. De reste i ett outforskat område, först med häst och släde och därefter på skidor. Med på resan finns en ung man, Arthur Thelin, som för dagbok över deras äventyr. Ett äventyr som med tiden faller i glömska för alla andra utom de som deltog.

Nästan 100 år senare får friskidåkaren Magnus Granér höra talas om händelserna. Genom sin gammelmorfars dagbok kommer han också närmare sig själv. Passionen för skidåkning och fjällandskap har överlevt i generationer. 2021 ger sig Magnus ut på en egen expedition, mot Stortoppen på Áhkká.

Längtan till Áhkká är en poetisk dokumentär om Magnus Granér och hans gammelmorfar, Arthur Thelin, som deltog i den första dokumenterade expeditionen upp på Áhkkás topp år 1921.

Mer information om filmen och i vilka städer den visas i finns på filmstaden.se och bio.se.

Vinn biobiljetter

Detta formulär kan ej längre fyllas i

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Fler kvinnor än någonsin har anmält sig till nästa års Vasaloppet. Nu fortsätter arbetet för att få fler kvinnor att även anmäla sig till cykelloppen.
Frågor angående ”rätt” vildmarksutrustning ökar. Vissa föremål är “nödvändiga” men de finns massa varianter! Hur lång turen är spelar roll men det ... 7 kommentarer

Vasaarenan på turskidor

7 dagars tur i februari vid Vasaloppets spår. 5 kommentarer

Dramatisk vintertur

Den senaste tiden har det blåst mycket, och det kommer så att fortsätta några dagar till! Ni som känner för att läsa om stormar i den trygga ... 4 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.