Återvinn julen!

Av: ulindh

Nu tändas miljoner värmeljus – 300 miljoner förbrukas i Sverige varje år, många under jul- och nyårshelgen. Om de lämnas till återvinning kan 95 procent av energin sparas och 100 procent av metallen återvinnas.

Klimatförhandlingarna i Bali är precis avslutade. Nu börjar höjdpunkten i konsumtionssamhället: julen. Men med enkla knep kan vi spara på jordens resurser – och mycket handlar om återvinning för att spara energi.

All energi vi sparar är nämligen ett steg i att hejda klimatförändringarna eftersom det är den sista energin vi förbrukar som är den mest klimatpåverkande.
Tips nr 1:
Värmeljusen och aluminiumfolie!Varje svensk förbrukar i genomsnitt 33 värmeljus/år. Ljusen räknas som förpackningar och ska slängas bland metallförpackningar på återvinningsstationen Aluminium är en miljömässig dålig lösning i slit- och slängsamhället eftersom det går åt mycket energi vid produktionen. Men om vi återvinner aluminium sparar vi 95 procent av den energi som annars behövs för att göra helt ny aluminium. Aluminium kan återvinnas hur många gånger som helst!
Lämna in värmeljus-behållaren som metallförpackning! Återvinning av alla värmeljusbehållare som säljs i Sverige under ett år motsvarar utsläpp av tusen ton koldioxid.
Tips nr 2:
julklappspappret
Samla allt papper från paketöppningen och lägg det i insamlingen för pappersförpackningar eller återanvänd det själv!
Tips nr 3:
glas
Sillburken och alla andra glasburkar och flaskor ska lämnas i glasåtervinning och locket på burkarna i metallåtervinningen. Glas är också energikrävande att tillverka så återvinningen bidrar till minskad klimatpåverkan.
Tips nr 4: lampor
Alla smålampor från julgransljusens, elljusstakar, luciakronor etc. lämnas som el-avfall på Återvinningscentralen.
Tips nr 5: matavfall
Bor du i en av de 125 kommuner i landet som samlar in källsorterat matavfall, kan du bidra till att dina rester från julmaten tas omhand på bästa sätt. I vissa kommuner blir dom till biogas som ger energi.

Den nationella portalen för avfall och återvinning

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Vi önskar God Jul med det klassiska receptet på Runekakor. En riktig favorit i repris.

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Norrskensentusiasten Carl Bergstrand ger sina bästa tips för att se och fota det färgstarka ljusfenomenet.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.