Nyheter > Årets fågelsångsnatt lördag 29 maj

Årets fågelsångsnatt lördag 29 maj


Blåhake – fjällens näktergal. Foto: Thomas Öberg

Nu är det klart med datum för Fågelsångsnatten 2021. Natten mot lördag 29 maj guidar P1:s Naturmorgon lyssnarna genom åtta timmar direktsänd fågelsång från norr till söder. Och i år kommer ännu fler fågelröster att höras.

Nära 400 000 personer lyssnade någon gång under förra årets Fågelsångsnatt som sändes i början av maj. I år har redaktionen valt att lägga natten i slutet av maj, för att få ett ännu rikare uppbåd av fågelröster från norr till söder. Och nu blir Abisko nordligaste utpost.

– Fågelsången i fjällen kommer ha vaknat till liv. Och även riktigt sena flyttfåglar hinner fram till Sverige, som näktergalen och andra spännande nattsångare som man sällan ser men som kan höras desto mer, säger programledarna Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall.

Precis som förra året har Fågelsångsnatten med sig ett antal fågelexperter som guidar. Men lyssnarna kommer även att kunna njuta av längre sjok av fågelsång utan prat vid flera tillfällen under natten.

– Eftersom nätterna hunnit bli ljusare så vågar vi lita ännu mer på fåglarna – att de sjunger med oss hela natten. Vi ser alltså fram emot att kunna prata mindre och lyssna ännu mer. Vilket är precis vad många av oss behöver, tror vi. Inget kan som fågelsång väcka känslan av att allt är som det ska vara, säger Mats Ottosson.

Småland är sändningens nav 
Navet för sändningen är även i år Osaby strax söder om Växjö. Här, i en småländsk ekhage med lövskogen på ena sidan och sjön på den andra, kan lyssnarna följa med när fåglarna vaknar, från nattens ensliga storlomsrop till morgonens rika kör av trastar och sångare. Programledarna Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall lotsar genom natten tillsammans med fågelexperten och ekologiprofessorn Susanne Åkesson.

Reportrar på fyra platser 
Nordligaste reporter är Thomas Öberg som finns i fjällbjörkskogen i Abisko nationalpark där kvarvarande snö samsas med nyutslagna björklöv. Blåhaken briljerar i videbuskarna, bergfinken kväker i fjällbjörkarna och dalriptupparna skrattar gällt för att markera sina revir.

Reporter Joacim Lindwall finns på Handölsmyren mellan fjället Storsnasen och Ånnsjön i Jämtland för att lyssna in de klassiska myrfåglarna som storspov och enkelbeckasin, men även morkulla, ljungpipare och gluttsnäppa.

En av Mellansveriges bästa fågellokaler är Hjälstaviken sydväst om Uppsala – en grund sjö omgiven av vassar, strandängar och lövskogar. Här finns reporter Lena Näslund och en nattlig kör av rördrom, sävsångare, vassångare och gräshoppssångare.

Sydligaste utpost blir en strandäng på sydöstra Öland där reporter Lisa Henkow finns. Här hänger sånglärkorna i luften och sjunger sin oändliga strof och tofsviporna ropar i flykten. I strandkanten födosöker vadarna medan måsar och tärnor fiskar mot Östersjöns fria horisont där solen går upp.

Sändningstid 
Fågelsångsnatten direktsänds i P1 och i Sveriges Radio Play lördag 29 maj kl. 00.02-07.55. Efter sändningen finns natten tillgänglig som podd.

Förra årets Fågelsångsnatt 
Fågelsångsnatten sändes första gången 3 maj 2020 och lockade då 380 000 lyssnare under direktsändningen. Många har lyssnat på programmet i efterhand och även på den specialpodd som släpptes efter programmet med enbart fågelröster, ”Fyra timmar fågelsång från Småland”, som fortfarande finns i Sveriges Radio Play.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

Tips!