Nyheter > Allemansrätten vår rättighet och skyldighet ...

Allemansrätten vår rättighet och skyldighet till naturen

Allemansrätten och rättigheten till naturen är en fantastisk förmån vi har och en förutsättning för att kunna njuta av ett aktivt friluftsliv. Med allemansrätten följer krav på hänsyn och försiktighet mot naturen och djurlivet, även mot markägare och andra människor i naturen.

Allemansrätten finns inskriven i en av Sveriges fyra grundlagar (2 kap. 15 § regeringsformen). Den är dock ingen lag och det finns heller ingen lag som definierar exakt vad allemansrätten är. Däremot finns det lagar som omger allemansrätten som sätter gränser för vad som är tillåtet.

På grund av det är det svårt att alltid ge exakta besked om vad som är tillåtet att göra i naturen. 

Läs mer om Allemansrätten på Naturvårdsverket.

På Friluftsfrämjandets hemsida kan du testa dina kunskaper och spela "Spelet om allemansrätten". 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2020-09-28 18:36   HasseQ
Yep, suveränt. Men ändå under attack från många håll. Tex i Funäsdalen kräver dom betalt för att åka skidor på fjället.. Vägrar ! Kan ni kolla upp vad som gäller ?
 
Svar 2020-09-28 22:08   seasteel
Nej, på fjället i Funäs behöver du inte betala för att åka längdskidor. Det är bara att spänna på dig laggarna och ge dig ut i lössnön.

Om du däremot vill åka i de preparerade spåren så behöver du betala en avgift. Jag kan tycka att det är helt ok då de trots allt lägger en hel del arbete på att ordna fina förutsättningar i 300km skidspår.
 
Svar 2020-10-01 11:00   tango
Det är väl definitionen av anläggning som är den springande punkten. Man kan ta avgift för att få komma in på en anläggning. Det som diskuteras är om ett långt skdispår kan anses som anläggning. Jag tycker det är självklart att betala för att få åka i fina preparerade spår. Åker jag ospårat bör det vara gratis.

/Patrik
 
2020-09-29 11:23   markwhale
Jag kan tänka mig att det är dags att uppdatera namnet från Allemansrätten till Allemansansvaret - bättre budskap egentligen - en rätt kan låter till oerfarna öron att det är någonting gratis, dvs att man behöver inte ta hand om naturen - men Ansvar stämmer mycket bättre. Vad tycker Utsidan?
 
Svar 2020-09-29 17:47   ulindh
Det är ett bra förslag, du kan skicka det som förslag till naturvårdsverket.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in