Nyheter > 6 viktiga råd för den som vill prova ...

6 viktiga råd för den som vill prova fjällvandra


Foto:
Niclas Vestefjell

Fjällvandring blir allt mer populärt, men det är viktigt att komma ihåg att fjällen, inte ens på sommaren, är en odramatisk miljö att ge sig ut i. Friluftsfrämjandet ger sex råd till den som vill prova på.

–Det är lätt att få en bild av vad fjällvandring är av att höra om häftiga äventyr andra har gjort. Men det viktigaste är att du besöker fjällen efter dina egna förutsättningar, inte någon annans. Du behöver inte alls gå långt och högt för att kunna njuta av fjället. Dagsturer från en fjällstation eller ditt tält som bas kan vara lika spektakulärt. En del fjällstationer ligger till och med tillgängligt med bil och det finns ledarledda turer man kan följa med på. Är du ovan fjällvandrare är det ett jättebra och tryggt sätt att prova på, säger Andreas Karlsson, verksamhets- och utbildningsansvarig för fjällvandring- och tur på Friluftsfrämjandet

På grund av coronapandemin gäller andra förutsättningar i fjällen än vi är vana vid, även denna sommar. Vi behöver hålla fortsatt avstånd, göra lite kortare turer, förboka eventuellt boende och visa extra hänsyn vid anläggningar. Kolla alltid fjällsäkerhetsrådets rekommendationer och Svenska turistföreningens information innan du ger dig iväg. Folkhälsomyndighetens rekommendationer gäller även i fjällmiljö.

Vill du ge dig ut på en fjälltur är det viktigt att ha koll på vilka utmaningar som du kan stöta på, och hur du löser dem.

–Du behöver ha kunskap om vilken utrustning just din tur kräver, och vad som behövs för att hålla dig varm, torr och mätt om du måste vara ute längre än du tänkt. Det finns otaliga fint-väder-fotografier på fjällen på sociala medier, men det är viktigt att vara medveten om att vädret skiftar väldigt snabbt och det kan bli riktigt blåsigt, blött och kallt även på sommaren. Blir det riktigt dåligt väder kan du behöva vänta in att vädret blir bättre innan du kan förflytta dig eller få hjälp. I tider som dessa behöver du också tänka på vad du gör ifall du blir sjuk under turen, och lätt kunna ta dig till vården. Det behöver du förbereda för redan innan du ger dig ut, säger Andreas Karlsson.

För den som vill göra en fjälltur i sommar är det viktigt att förbereda sig noga, och lära känna sin utrustning redan på hemmaplan.

–Köp en karta och en kompass och se till att du vet hur du använder dem. Både mobilbatteri och täckning kan svika dig på fjället. Om du tänker tälta, lär känna ditt tält i fint väder. Sätt upp det runt knuten så att du vet precis hur det funkar – du vill inte behöva fundera på det när du behöver ta skydd snabbt, säger Andreas Karlsson.

Gå in dina skor med rejäla promenader, gärna i skogen, så du blir bekant med dem och känner var det finns risk för skavsår. Ställ in ryggsäcken, lägg något tungt i den och prova att gå en längre sträcka. När fjällturen sedan börjar slipper du lägga tid på att justera och du har också vant kroppen vid den ovana belastningen.

Men det är inte bara utrustning, kunskap och erfarenhet som är viktigt, utan också att fjällvandra på ett varsamt sätt.

–Fjällmiljön är känslig och när vi är där måste vi visa stor respekt för såväl andra människor som djur och natur. Överväg att besöka ett fjällområde med färre besökare – när vi sprider ut oss minskar vi också slitaget på naturen. Läs på om det område du vill besöka. Nationalparker och naturreservat kan ha särskilda regler som gäller just där.  Allt du bär ut på fjället bär du hem – lämna inte kvar något skräp. Ta reda på hur du bäst tar hand om toabesök och matrester. Tänk "inte störa, inte förstöra”, påminner Andreas Karlsson

5 saker en nybörjare behöver veta innan fjällturen

 1. Gör det inte så avancerat. Är du ovan, lär känna fjället utifrån dina förutsättningar. Du kan njuta av fjället utan att gå långt eller högt. Gör dagsturer från ditt tält eller fjällstation, där du har nära till att få hjälp om det behövs. Vill du ändå gå längre – följ med på en ledarledd tur.
   
 2. Ta reda på vad du behöver ha med dig för den tur du ska göra – räkna alltid med att behöva vara ute lite längre ifall du skadar dig eller vädret gör att du behöver slå läger och vänta in hjälp.
   
 3. Köp en karta och en kompass och lär dig hur du använder dem. Lita inte enbart på telefonen.
   
 4. Lär känna din utrustning på hemma plan. Gå med skorna, ryggsäcken med vikt och sätt upp ditt tält. Väl på turen vet du hur allt funkar och känns.
   
 5. Meddela alltid någon hemma om din färdplan och när du förväntas vara tillbaka.
   
 6. Läs på om allemansrätten och hur du kan besöka fjällen på ett, för naturen, så varsamt sätt som möjligt.

Viktiga sidor att hämta kunskap från:

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

Tips!