Nyheter > 100 000 barn har nu fiskat med Klassdraget

100 000 barn har nu fiskat med Klassdraget


Sportfiskarna har nu nått en drömgräns i sitt stora skol- och friluftsprojekt Klassdraget. Med 100 000 fiskande skolbarn skrivs en definitiv milsten in i projektets framgångssaga. Ingen annan organisation i Sverige tar ut fler barn på friluftsliv under skoltid. Foto: Sportfiskarna

Sportfiskarna har nått en drömgräns i sitt stora skol- och friluftsprojekt Klassdraget. Med 100 000 fiskande skolbarn skrivs en definitiv milsten in i projektets framgångssaga. Ingen annan organisation i Sverige tar ut fler barn på friluftsliv under skoltid.

Under tio år har svenska lärare kunnat ta med sina elever på upplevelserika fiske- och friluftsdagar genom Klassdraget och Sportfiskarna. Glada fiskeupplevelser har blandats med fysisk rörelse och nya kunskaper om allemansrätt och livet under vattenytan. Genom förbundets samarbete med Svensk Sportfiskehandel har 100 000 pimpel- och metspön delats ut till deltagande elever för fortsatta fiskeupplevelser under fritiden.

-Vi är mycket stolta över vad vi har gjort med Klassdraget under de här åren. Ur ett samhälleligt perspektiv är det viktigt att komma ihåg att tidiga möten med naturen föder ett intresse och engagemang för vår miljö. Klassdraget har också inneburit det allra första mötet med svensk natur för många barn som har kommit till Sverige de senaste tio åren, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm.

Sedan Sportfiskarna 2013 fick finansiering för Klassdraget via Svenskt Friluftsliv har projektet vuxit kraftigt – från 2 500 till årets nya förbundsrekord med 15 000 fiskande barn. Ingen annan organisation i Sverige tar ut fler barn på friluftsliv under skoltid.

24 augusti besökte utbildningsminister Gustav Fridolin en klassdragsaktivitet vid Ältasjön arrangerad av Sportfiskarna med hjälp av den lokala fiskeföreningen Ältens Fiskeklubb. Skolbarnen som deltog kom från Ältaskolan. Foto: Sportfiskarna

Sportfiskarna mötte upp den 100 000:e fiskande Klassdrags-eleven tillsammans med utbildningsminister Gustav Fridolin vid en aktivitet med Ältaskolan i Stockholm under fredagen. Miljöpartiet har nyligen föreslagit en fördubbling av det statliga stödet till friluftsorganisationerna, från 48 till 96 miljoner kronor.

    -Våra föreningar har varit kärnan i Klassdraget och förtjänar ett innerligt tack för det stora ideella arbete de har gjort. Med mer resurser skulle vi kunna ge ännu fler barn ett tillfälle att prova på fiske och friluftsliv, avslutar Sten Frohm.

    Logga in för att kommentera
     Glömt namn/lösen?
    » Visa även betygsättningar utan kommentar