Spelar mycket schack....

Användarnamn: thegedd

Intressen: Friluftsmat, Expeditioner, Fiske, Vandring, Långfärdscykling, Litteratur, Navigering, Foto

Mer på profilsidan


Kategorier:


Stora Sjöfallet/Sarek i 8 dagar. Start/Mål vid Suorva. Dag 6-8.

Väderleken denna morgon var lika lugn och vacker som kvällen innan. Här skulle det säkert passat bra med en vilodag (eller två), att bara slappa och finnas till. Och det finns ju möjligheter till en del dagsutflykter.

Hur som haver. Vid tiotiden var vi på iväg mot Smaila. Och bättre väder kunde vi knappast få (nästan för bra). Landskapets struktur kunde skarpt urskiljas emot den klarblåa himlen. Såg och mötte många vandrare.

Vid Smaila blev det lunch och vila, vandrare kom och gick. Ett par samtal med andra traskare och de obligatoriska fraserna utbyttes.

Tiden går fort när man har roligt och mår bra. Och framåt eftermiddagen drog vi oss sydöst, vadade jokken Mahtujågåsj utan problem. Efter detta började vi titta efter tältplats och fann en ganska snabbt. På kvällen mulnade det på lite och några regnstänk kom.

Vaknade till en mulen morgon och regn skulle komma, helt klart. Drog oss sydöst runt elvatiden och vädret ilsknade till än mer. När vi stod inför vadet Tjågnårisjågåsj kom en brutal regnskur. Där vi var kunde vi inte komma över, utan vi gick längre ner. Ett par stenar var utsatta där andra vadat, men jag tyckte det var för djupt och strömt. Så vi traskade neråt och vadade gjorde vi nästan längst ner.

Sedan nordöst mot Pielastugan där vi under tiden dit kunde höra åska. I fas (norr) med stugan tog vi lunch och vila.

Rundade sedan av mer norrut och fick sjön Bierikjávrre (801) på vår högra sida. Så småningom stod vi mellan höjderna Vuojnesvárásj (1006) - Vuojnesskájjde, och blickade ner emot sjön Liehtjitjávrre (788), vilka vyer. Fågelkunnige Micke fick här syn på, vad vi tror - var en fjällvråk. Följde stigen ner åt vänster och vadade jokken Vuojnesjågås i dess nedre del, direkt efter restes tälten.

Natten hade varit blåsig (enligt Morgan) och på morgonen var vädret ostadigt. Kom iväg runt tio. Knallade till bron och över Guhkesvákkjåhkå, sedan öst, rundade Nienndo och fortsatte nordöst emot Suorva. Försökte hålla högt hela tiden p.g.a. all videsnår på vissa ställen. Ett par jokkar vadades utan några större problem.

Micke hojtar till, titta - där är de två vattenfall jag la märke till för åtta dagar sedan, nedanför står vår bil. I mitt huvud börjar jag nynna på Jimi Hendrix låt Waterfall - "Waterfall
Nothing can harm me at all
My worries seem so very small
With my waterfall"

Vi närmade oss slutet på denna vandring, skulle vi gå till bilen eller slå upp tälten ett par kilometer innan ? Vi valde bilen.

Reflektioner: Nytt för mig var att vandra med ett större sällskap. Detta var i början lite ovant, dock kom jag mer och mer in i det. Och nu i efterhand föredrar jag faktiskt sällskap framför ensamvandring. Det kan vara skönt/bra att ha någon/några att tjafsa/tjata med under färd, också att dela alla positiva upplevelser. Sällskapat jag vandrade med fick mersmak av området, och kommer säkert återvända. Själv drömmer och planerar jag nya rutter i vår fantastiska fjällvärld.

Det är inte sant att vi kom till denna världen för att leva, vi finns bara för att sova, att drömma…Aztekiskt Poem

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-08-18 17:35   Morgan
Du har samanfattat resan bra.........
Skönt att ha lite bilder och text som man kan drömma sig bort ett tag.
Fick du tag i en ny tältbåge?
 
Svar 2010-08-18 18:11   thegedd
Tackar ! Har gjort mitt bästa. Och visst ja, "glömde" nämna att tältbågen gick av i blåsten, kan ju inte ta med allt som händer. Nej, har inte kollat efter någon ännu.
 
2010-08-18 22:39   Kaj Yak
Hej, jag och min son Simon träffade er strax före Guhkesvákkjåhkå, när ni stannade till för att prata med de andra killarna vid sitt tält. Skoj att läsa om er vandring! Vi fick också en fin, fast stundtals blöt och blåsig, vandring. Det blir Sarek igen, nästa år!
 
Svar 2010-08-18 22:52   thegedd
Japp, er kommer jag ihåg - skridskointresserade ?
 
2010-09-30 20:40   Kaj Yak
Jajamensan, nu går man och längtar efter säsongen;-)
 

Läs mer i bloggen

Home away from home

För två veckor sedan köpte jag en cykel för blott 340 kr, ja ni läste rätt. Denna har jag enbart tänkt använda för småturer hemmavid. Igår blev det så dags för en liten sväng för att testa cykeln.

Färdväg och cykeln höll bra.

On the edge...

Det är valtider och samtidigt består ju också livet av massor av val...Should I Stay or Should I Go...

Det har varit alldeles för lite friluftsliv för mig de senaste månaderna. Jag tycker i och för sig att det varit för varmt för detta, har dock simmat en del i Ånnabodasjön under Juni, Juli och Augusti. I helgen blev det i alla fall en liten dagstur väster om Örebro. Och nu får det gärna bli höst och temperaturfall så att man får lite mer lust till övernattningsturer. Och kanske då också ett eller annat blogginlägg.

Hjulen rullar vidare

Det har ytterligare blivit två mindre turer på cykel i mina hemmatrakter. Och detta får väl då bli en förlängning på mitt förra inlägg Två små turer på två hjul

Färdväg 1 (246 km): Örebro - Nora - Striberg - små grusvägar till Grythyttan (övernattning) - Hällefors - Silvergruvan - små grusvägar till Älvsjöhyttan - små grusvägar till Kopparberg - Stjärnfors (övernattning) - Guldsmedshyttan - Mårdshyttan - Nora - Örebro


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.