En medelålders tvåbarnsfars försök att ta upp en ny hobby

37-årig gift tvåbarnspappa som fallit handlöst för min nya kärlek klättringen. Än så länge än mycket glad nybörjare. Arbetar som webredaktör och egenföretagare när jag jag inte klättrar.

Användarnamn: Bloggomann

Intressen: Klättring, Litteratur, Speleologi, Resor, spel, film, skrivande

Mer på profilsidan


Kategorier:


2012:
Mars, Maj

Höjden av skräck

Jag vet inte hur jag ska sätta ord på det, men klättring är för mig det som tar fram den största skräcken jag bär inom mig. En direkt dödsångest, jag mår fysiskt dåligt när jag hänger på klippan. Skräck för att utrustningen ska fallera, säkringskamraten ska göra något misstag (gäller vem som än är i andra änden av repet).Och det går liksom inte över.

"Jamen, ge fan i att klättra då, ditt kronpsyko!" tänker säkert de flesta av er. Nu är det inte så enkelt. Jag har nämligen inte känt någon glädje som liknar den när jag får känna lite luft, att komma upp, att sitta fast i repet på en klippa på väg uppåt. Vore det inte för skräcken, skulle jag kanske bosätta mig där.

Tjufem nånting

Jag inbillar mig fortfarande att jag är tjugofem någonting, trots att livståget med expressfart närmar sig den tunnel det står fyrtio på. ”Men vad fan fyrtio är väl ingen jävla ålder” säger ni som är äldre. Närå, det är inte lastgammalt, men allt är relativt. Mina vänner har inte kunnat undgå att jag hittat en ny hobby i klättringen, och där blir det smärtsamt tydligt att jag inte är någon ungdom längre. Jag har förvisso en välproportionerad kropp när det kommer till just klättring, men samtidigt brister det på andra punkter. Spänsten är minst sagt so-so, och när man dammar i ett grepp med knät eller trampar snett vid ett hopp ned frånväggen i boulderhallen känns det att det tar lite längre tid än det borde för kroppen att repa sig.

Visste ni förresten att Sifo kategoriserar unga människor som de under trettio år? Därefter blir man medelålders. Välkommen in i medelåldern, åttiotalister. Vi som är lite äldre kan visa er var inkontinensskydden, marmeladkulorna och Ejderns kaviar finns på Ica.

Sa jag att jag tror att jag kan ha fått en spricka på lårbenshalsen efter att ha åkt vildforsen för två veckor sen?


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...