Bloggar > Liv i naturen

Liv i naturen

Här berättar jag och skriver ner resor och naturupplevelser jag har haft, som ett minne för mig själv och inspiration för andra. Jag älskar att vara ute i naturen och vandra, klättra, kajaka och åka långfärdsskridskor på vintern. Jag bor i Norrköping, nära till skärgården, vandringsleder, fina små sjöar och naturreservat. Ofta behöver man inte åka långt för att få en riktig fin upplevelse, även om jag har kommande planer på längre resor, tex att besöka den svenska fjällen.

Äntligen en ny friluftspryl

Krafterna börjar komma tillbaka och längtan ut i naturen gör sig påmind. Idag kom jag äntligen ut på en liten tur, till ett närliggande naturreservat. Planen var göra upp eld, grilla lite korv och umgås lite i naturen. Väl där började det regna, så det var inte lätt att göra upp eld, allt var blött men efter sidär en hel tändsticksask så brann det på bra. En riktig mysdag blev det!

Jag skulle verkligen vilja ha lite variation när det gäller maten när man är på utflykt eller tur. Att grilla korv är ju en favorit, speciellt om barn är med, annars kan man ju koka upp varmt vatten och lägga i råa korvar, så vips har man kokta korvar när man börjar bli hungrig. Soppa i termos eller vanliga hederliga färdiga mackor fungerar ju också suveränt som tur-mat. Men det skulle vara roligt att variera maten.

Sagt och gjort så har jag investerat i en ny utepryl, en muurrika. Jag var först på Naturkompaniet och tittade, stod och valde mellan en muurikka i stekpanneformat och den lite mer plattare pic-nic modellen. Gick hem och funderade och bestämde mig för att skicka efter pic-nick modellen på nätet, sparade några hundralappar på det. Så nu går jag och väntar på att muurikkan ska dyka upp, tills vidare får det duga med grillad korv. Ser verkligen fram emot att laga vanlig mat på turerna framöver, jag är verkligen trött på korv och mackor!

Det första jag ska göra på min muurikka är nog vanilj- och bananpannkakor. Ta en vanlig pannkaksmet och häll i en matsked vaniljsocker samt mosa ner en banan. Det blir himmelskt gott!

God tur! Med riktig mat framöver!

Runt en plusgrader ute idag, förrädisk  is på sjön och väldigt blött och regnigt. Men fint ändå!

Det tog lång tid att få upp en brasa men sedan värmde den gott!

Den modellen jag valde. Jag tvekade mellan denna och stekpannemuurikkan men valde till slut den här. Nu ska här lagas mumsiga pannkakor och goda wokar!

Postat 2019-02-17 16:05 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

När ljuset bryter igenom

Jag tog en liten tur idag, i närheten av stan. Det har varit tungt den sista tiden av olika anledningar. Jag kämpar också med en infektion just nu, den har inte pågått länge men den har totalt dränerat mig på energi och tiden går så långsamt när man känner sig svag och hängig. Jag är otålig och vill bli frisk-nu!  Men naturen ger alltid, som bekant, tröst när man behöver det som mest.

Det var en magisk vinterdag idag, några minusgrader, blå himmel, snö som gnistrade i solen. Jag gick sakta och inte långt, men oj så välbehövligt det var. Jag stannade vid det här trädet och tänkte på att snart bryter ljuset igenom, våren är på väg.  Jag tänkte på alla turer och platser jag vill upptäcka i vår. Den där lilla outforskade sjön, som jag gått förbi så många gånger men aldrig tagit mig tid att utforska. Det där berget där jag skulle vilja hänga upp en hängmatta och sova en ljum vårkväll. Den där promenaden till skogen, till vindskyddet som ligger vid en sjö, brasan där ytterligare en ljummen vårkväll. Promenaden upp till min favoritsjö, och paddlingen över sjön till det nybyggda vindskyddet på andra sidan sjön ytterligare en rosa ljummen vårkväll. Ljuset är på väg, ljuset bryter igenom.

Postat 2019-01-24 18:05 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Utesöndag

Vad sådana här dagar är härliga. Ledig söndag med vackert väder. Vaknade upp i morse, frost på marken och himlen var blå. Kände direkt att jag måste ut. Och ta vara på dagen. Och vilken fin dag det blev. Himlen fortsatte att vara blå hela dagen, inte ett moln. 

Vi tog en promenad, gjorde upp en eld, tog en promenad igen , såg en solnedgång och gick tillbaka. Kan inte bli mer nöjd, tror jag. 

Det är i slutet av november, snart står första advent för dörren. Något som man måste förhålla sig till nu är kylan, eller rättare sagt de fjuttiga  minusgrader som har dykt upp helt plötsligt. Helt plötsligt tycker man det är så otroligt kallt men allt är relativt, hade det varit mitt i vintern hade det inte alls varit kallt. Det gäller att klä sig smart och se till att röra på sig. Och om man kan, göra upp en värmande eld. Elden är viktig, den knyter ihop hela turen och där kurrar magen förväntansfullt.  Utesöndag med levande eld. Och lussekatter. En riktigt fin utedag.

Postat 2018-11-25 21:44 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Dimhöljda berg och gråblåa toner

En dimmig lördag åkte vi ut till Ågelsjön för att grilla korv och njuta av naturen. Naturen ja. Den har ju liksom bytt skepnad. Från gult till grått och grått och grått. Allt är grått, träden, himlen och vattnet. Allt skiftar i gråa toner eller gråblåa toner och jag kan faktiskt tycka att det är ganska vilsamt. Det inger ett lugn.

Vi gjorde upp en eld. Det fanns pyttelite glöd i eldstaden, som de som varit innan lämnat kvar och av den glöden gjorde vi upp en eld. Nu ska man ju verkligen släcka efter sig, oavsett om det är på sommaren eller en regnig höstdag men det var också vackert på något sätt, av den lilla glöden som knappt syntes gjorde vi upp en stor och fin eld. Kretslopp. Vi släckte elden efter oss iallafall. Bäst så.

När vi ätit gick vi en liten promenad och njöt av omgivningarna. Vänjer mig aldrig vid det vackra Ågelsjön. Det är till och med extremt vackert en sådan här grå och dimmig dag. Dimhöljda berg och gråblåa toner.

Postat 2018-11-18 19:04 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Inspirationsföreläsning

Idag har jag gått på en inspirationsföreläsning som ett reseföretag anordnade i Norrköping. Temat var vandring för nybörjare och äventyrare, dvs egentligen alla vandrare.

Det var en inspirerande föreläsning med mycket bilder och humor. Dock så låg tyngdpunkten just på resorna som företaget anordnar och det var inte så mycket prat om vandring egentligen. Det hade varit intressant att få höra lite mer om vandring i stort i olika miljöer och utrustning/kläder i olika miljöer och väder.  Det pratades lite om att på höga höjder kan kroppen inte tillgodose sig syre på samma sätt och lite om acklimatisering, att man ska gå på hög höjd och sova på lägre höjd. Väldigt grundläggande med andra ord. På samma sätt pratades det lite ytligt om kläder, att man ska klä sig enligt tre-lagers principen..också det var ju inget nytt.

Blev jag inspirerad till någonting då? Ja, tanken har ju funnits förut att bestiga Kebnekaise och den känslan blev starkare. Det måste vara en fantastisk känsla att stå på toppen av Sveriges högsta berg. Samtidigt är det ju väldigt mycket gruppkänsla över konceptet och frågan är när man väl står där på toppen, om man verkligen vill göra det med 25 andra personer? Ja, det får jag väl fundera lite på. 

Men i stort sett, en trevlig och inspirerande föreläsning i en tid då naturen har tagit paus. Förutom denna lilla kvist då. 

 

Postat 2018-11-18 18:29 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 12 Nästa Sista 

 

Logga in