En redogörelse för min cykeltur från Islands nordligaste punkt till dess sydligaste under sommaren 2023. Men hopp om att inspirera. Instagram: @iceland_traverse

Användarnamn: Landsvägsriddaren

Intressen: Klättring, Expeditioner, Vandring, Långfärdscykling, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Mountainbike, Multisport, Paddling, Löpning, Segling, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


2024:
Mars, Maj

Dag 5-6: Den svarta öknen

Den 22 juni till 1 juli 2023 cyklade jag tvärs över Island. Från dess nordligaste punkt till dess sydligaste. En otroligt krävande, dramatisk och helt fantastisk tur på 800 km och 10 dagar. Här kan ni läsa om dag 5 och 6 på min resa.

Efter en blåsig och ganska sömnlös natt ringde tillslut klockan. Jag kokade som vanligt vatten till min gröt men hade svårt att få ner den. Jag var helt slut efter de gångna dagarna och den sömnlösa natten blev helt enkelt för mycket för min kropp. Enveten som jag är hoppade jag ändå upp på cykeln, cyklade över bron som jag sovit vid och började resan söderut. 

Landskapet var grönt och frodigt i dalen som jag cyklade genom. Dock kunde jag knappt njuta av det gröna gräset eller de små träden. Jag mådde så dåligt. Jag trodde nästan att jag höll på att bli sjuk på riktigt. Efter ett samtal hem där mamma mycket pedagogiskt frågade om jag "ätit och sovit ordentligt", slog jag upp mitt tält och gick och lade mig. Två timmar senare vaknade jag mådde nu klart bättre. Jag stoppade i mig lunchen utan problem och begav mig sedan ut i ingenmansland. 

Aldeyjarfoss

Jag valde att göra en vilodag av den här dagen. Efter 35 km slog jag upp mitt tält på en av de gröna fläckar som gick utmed bäcken som följde vägen jag cyklade på. Jag gjorde tidig kväll och sov sedan djupt, ostört och gott hela natten. 

Min nattplats i vid den lilla bäcken

Dagen därpå startade jag ganska tidigt. Både huvudet och kroppen kändes nu som vanligt och det var med en sprittade nyfikenhet jag trampade vidare. Väderprognosen sa att det skulle blåsa upp till storm framåt eftermiddagen så jag körde ganska hårt för att hinna fram till Nyidalur, den fjällstuga som skulle finnas mitt ute i den svarta öknen. 

Den svarta öknen

Lyckligtvis kom vinden bakifrån så jag kunde hålla ganska hög fart trots långa och sega uppförsbackar. Den här biten på resan var helt fantastisk. Det var precis det här landskapet jag drömt om när jag planerade min resa. Den allt svartare stenen och den allt större ödsligheten. Visst kände jag mig ganska liten och ensam, speciellt eftersom att vinden bara ökade i styrka men vad gjorde det när jag levde mitt i min dröm. 

Den här dagen mötte jag ingen, bara jag och min cykel

Någon gång här vände det. Backarna utför började bli längre än de uppför och med den kraftiga vinden i ryggen gick allt som på räls. Det började dock regna ganska kraftigt och de vad jag nu behövde göra över bäckarna som översvämmade vägen var ganska djupa. Jag försökte skynda mig så gott jag kunde men slets nu av så kraftiga vindbyar att jag behövde hålla en låg fart för att inte kastas av vägen. 

När jag till slut kom fram till Nyidalur blev jag genast inkastad av stugvärden som drog av mig mina blöta kläder och satte en mugg "swiss miss" i min hand. Jag hade inte upplevt vädret som så illa, men väl inne i stugvärmen kände jag hur det ryckte och ven i hela stugan. Jag kände mig inte alls sugen på att bege mig ut igen utan var helt nöjd med att ta en varm dusch och torka mina grejer. Där fanns en annan gäst, en fransman, och vi ägnade kvällen åt att lyssna på väderleksvarningar på radion om att man skulle hålla sig inne och att stormen medförde "fara för liv och egendom". Jag sov gott och varmt den natten medan gasoltuber och träbord flög omkring utanför stugans trygga väggar. 

Dag 5: 35 km     

Dag 6: 77 km 

Kika gärna in på mitt instgramkonto från resan!

@iceland_traverse

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Dag 3-4: Toppar och dalar

Den 22 juni till 1 juli 2023 cyklade jag tvärs över Island. Från dess nordligaste punkt till dess sydligaste. En otroligt krävande, dramatisk och helt fantastisk tur på 800 km och 10 dagar. Här kan ni läsa om dag 3 och 4 på min resa.

Jag kämpade på, vinden till trots, i ett landskap där jag mötte allt färre bilar. Jag var ganska trött från de tidigare dagarna och det blev en tidig lunch. Vägen i sig var egentligen inte särskilt svårcyklad men den ihärdiga och ganska starka motvinden tröttade sakta men säkert ut mig. Framförallt tärde det på psyket att aldrig komma i lä. Jag passade därför på att äta min lunch bakom några klippblock som dök upp som hägringar i min öken.

Dag 1-2: Den nordligaste punkten

Den 22 juni till 1 juli 2023 cyklade jag tvärs över Island. Från dess nordligaste punkt till dess sydligaste. En otroligt krävande, dramatisk och helt fantastisk tur på 800 km och 10 dagar. Här nedan följer en redogörelse för turens första dagar.

Det var en fantastisk känsla att äntligen vara på väg. De första två timmarna bjöd på en lång uppförsbacke med en helt fantastisk utsikt upp på en platå. Därefter följde den längsta nedförsbacke jag någonsin susat ner för innan det slutligen blev ganska platt. Jag cyklade ungefär 84 km innan jag slog läger för natten mitt i ett av de lupinfält som kantade de sista milen av dagens etapp. 

Resan till turens början

Den 22 juni till 1 juli 2023 cyklade jag tvärs över Island. Från dess nordligaste punkt till dess sydligaste. En otroligt krävande, dramatisk och helt fantastisk tur på 800 km och 10 dagar. Här delar jag med mig av vägen fram till cyklingens start.

Dagen efter gjorde jag några sista inköp i Reykjavik. Jag köpte gas till mitt kök, fysiska kartor i skala 1:100 över det område jag skulle röra mig i och mat för resan till Husavik där jag skulle börja min cykeltur.


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.