Häng med på mina äventyr i bergen, på cykeln och upptäck världen.

Attityd är allt!

www.cronhamn.net

Användarnamn: Gustav Cronhamn

Intressen: Alpinism, Klättring, Expeditioner, Vandring, Långfärdscykling, Resor

Mer på profilsidan


Koordinator på Keb, gasad på Damavand, bortgift i Iran, kontrollerad i Kina och torterad i Nepal

En 142 dagars expedition, idé, semester eller vardagsvandring är över. Vad ni så väljer att kalla det ligger i eran fantasi. Ett äventyr var det, som nådde 6476 meter, en tillräcklig förberedelse inför en 8000 meters expedition.

Dom sista dagarna har bjudit på kaos. Att behöva snabbvandra från Lukla och utåt, över tre högpass och ner i dalarna på två dygn har varit riktigt slitsamt. Enligt guiden, som varit fem gånger på Everest, var det en av dom tuffaste vandringarna han varit på. Att hemresan från Kathmandu blev 12 timmar sen och tog 48 timmar gjorde inte saken lättare.

Toppen av Island Peak?

Gustav skickade nyligen en SPOT-uppdatering från vad som verkar vara ett par hundra meter nedanför toppen av Imja Tse (Island Peak) på 6189 m.ö.h.
Det betyder att han antingen nådde toppen idag eller tvingades vända precis innan. Vi håller tummarna och väntar på besked!

"Minnesförlust" på 6000+ ?

Nu har jag pratat med en upprymd Gustav över satellittelefon från Nepal. Snöstorm kring Mera Peak Base Camp (BC) var ursäkten för att inte ha skickat några SPOT-uppdateringar på en dryg vecka. Av någon märklig anledning vägrar SPOT-sändaren att fungera när det är väldigt molnigt. 

Efter fem timmars vandring från High Camp stod Gustav i förrgår på toppen av Mera Peak - 6 476 meter över havet. Vandringen till toppen var överlag lätt och fantastiskt vacker. Men väl där uppe glömde Gustav att skicka en SPOT Check-in. Kan utsikten från toppen verkligen ha varit så minnesrubbande vacker?

Mera High Camp?

Gustav och gänget från Adventure Lovers är fortfarande i krokarna kring Hinku-dalen i Himalaya. Jag själv har inte hört från dem på ett par dagar men gissar att de imorgon ska genomföra toppturen på Mera Peak (om de följt och jag tolkat planeringen rätt). Gustavs SPOT verkar inte heller vilja sända några GPS-koordinater, men enligt schemat ska de alltså nu sitta i Mera High Camp (5800 m.ö.h.) och i natt påbörja toppattacken. Det hela hänger ju självklart också på väder och vind - precis som allt annat här i världen.

Cykeln på flyget!

De två senaste veckorna i Göteborg har varit lugna, energigivande och till stor del präglats av lokala äventyr i vackra Bohuslän. Ett par dagars arbete på Vann har också hunnits med, men höjdpunkterna för Gustav under dessa två veckor har tveklöst varit träningarna och matcherna med grymma Qviding P98. Ett kärt återseende!

Efter dessa två veckor på havsnivå och hemmaplan är det alltså snart dags för Gustav att återigen sätta sig på planet. Imorgon ger han sig av, men denna gång med sin kära cykel i bagaget och destinationen Istanbul i Turkiet (även om Istanbul är långt ifrån Gustavs slutdestination). Hans ursprungliga plan har varit att trampa från Istanbul till Teheran, en plan som i dagsläget hänger på säkerhetssituationen. Tanken är i alla fall att både Turkiets och Irans högsta berg, Ararat och Demavend på 5137 respektive 5671 meter över havet, ska bestigas. Hur det går får ni som vanligt reda på här på bloggen.

Sida: 1 2 Nästa Sista 

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.