Bloggar > Äventyrsåret

Äventyrsåret

Kan man ta tjänstledigt mitt i livet och gå en naturguideutbildning? Nej det kan man väl inte, eller varför inte? Om man brinner för äventyr och skulle vilja känna hur det känns att verkligen göra det fullt ut på heltid. Med denna blogg vill jag dela med mig av mitt år och kanske inspirera andra att göra något liknande.

Ser fram mot ett fortsatt lärorikt 2020 Placerad på karta

Starten på utbildningen har varit intensiv, med fixande av lägenhet och utbildning. Ser nu fram emot skoterkörkort och hundspann.

Det var knappt att jag syntes bakom all packning när vi klev ut ur hissen på Södermalm. En 85-liters ryggsäck, en stor resväska, ett par skidor och en hund. Vi tog nattåget till Luleå och därefter buss till Övertorneå. Vi lyckades få med oss allt och klev av vid Övertorneå busstation en kall och vacker lördagsförmiddag. Klev in genom dörrarna på folkhögskolan och möttes av några hundar ett glatt ansikte som hälsade oss välkomna och doften av nybryggt kaffe. Vi är en liten klass och flertalet har bakgrund från andra yrken och alla har ett brinnande friluftslivsintresse.

Denna första tid har präglats av Turismkunskap, ledarskap, friluftsliv, naturupplevelser i form av norrsken och utflykt till Jokkmokks Marknad. 

Norrsken

Det var första gången jag var på Jokkmokks marknad och jag älskade det. Det var en kylig dag i alla fall -15 grader när vi anlände på förmiddagen.

Jokkmokks marknad är en av Sveriges äldsta marknader och är en sprudlande tillställning med en historia på över 400 år. Den första helgen i februari vallfärdar människor från när och fjärran och Jokkmokk sjuder av aktivitet.

Man kan även lyssna på föreläsningar, musikuppvisningar och titta på slöjdutställningar. Traditionella stånd med godis och diverse krimskrams sida vid sida med mer traditionella samiska saker såsom knivar, kåsor, renskinn, skor och kläder mm. Detta är ju en traditionellt samisk mötesplats. Kändisar vi såg vi också. Kungaparet som var där och fick åka i släde bakom en ren och Greta Thunberg som höll ett tal på marknaden. Drottningen kom i samisk dräkt och vi såg generellt många vackra dräkter.

Jokkmokks marknad

Friluftslivsundervisningen har stegvis ökat i svårighetsgrad. Eld på snö, kaffekokning över öppen eld, isfiske. Packning av utrustning, kläder och mat.  Matlagning på fältkök och energiintag. Skidåkning och orientering på ”vita blixten” i olika sorters terräng i väglöst land. Vi har även genomfört turer med övernattning.

Skogstur på "vita blixten"

skidtur med full packning

Vi har bland annat spenderat några fina dagar utomhus vid Honkanenjärvi. Skidor på orörd snö, övernattning i tält och quinzee (en slags snögrotta) och orientering.

natt i quinzee (snögrotta)vintertältning

Jag och en kompis fick en orienteringsuppgift. Det skulle vara en enkel eftermiddagsorientering i solen men avslutades med orientering i mörker på grund av svårframkomlig terräng. Det var som en vägg av sly, skog, kullar och diken. Marken var täckt av skare och träskidorna utan fäste Vi tappade aldrig modet dock, tog en meter i taget, lagade pannlampan vars band gick sönder, åt lite snö när vi blev törstiga. Glädjen var stor när vi trodde att vi nått vår ”hemmasjö” men förbyttes snabbt till besvikelse när vi märkte att vi hamnat ur kurs och det var en myr vi kom ut på. I pannlampans sken orienterade vi oss på kartan, tog ut ny kurs och begav oss in i skogen igen uppåt, uppåt. Kröp under grenar drog oss upp med hjälp av träden. Skulle egentligen behövt en machete men hade ingen. Till slut (efter 4,5h) kom vi ut på vår ”hemmasjö”, blev så himla glada när vi såg lägerelden på andra sidan sjön. Förenades med de andra och kände att livet var härligt att leva. Sedan grävde vi ut grottan och kröp utmattade till kojs och sov gott hela natten.

Nattorientering

Postat 2020-03-08 19:02 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Äntligen dags! Placerad på karta

Kan man ta tjänstledigt mitt i livet och gå en naturguideutbildning bara för man tycker att det vore kul? Nej, det kan man väl inte, eller varför inte? Om man brinner för äventyr och skulle vilja känna hur det känns att verkligen göra det fullt ut på heltid under ett helt år. 

Jag har varit intresserad av naturen så länge jag kan minnas. Intresset vaknade redan som barn då jag växte upp utanför Stockholm med skogen som granne. Som tur var hade jag en mamma som var hemmafru vilket betydde att jag inte behövde gå på dagis utan kunde spendera tiden ute i skogen som jag ville.  

I ”Mulle” och sedan scouterna lärde jag mig uppskatta och förstå hur bra jag mådde och hur roligt jag tyckte det var att få vara ute och lära mig att klara mig i naturen. Att få uppleva kontraster av tex bra väder på en vandring, till när det är lite mer kärvt tycker jag om. Det får mig att känna mig levande och glad på något vis.

Jo, jag bestämde mig ju då för att ta tjänstledigt ett år och gå på folkhögskola och nu äntligen är det dags!

På måndag den 27/1 2020 börjar min utbildning vid Tornedalens Folkhögskola. Utbildningen ligger i Övertorneå och bara att flytta dit är ju ett äventyr för en stockholmstjej. Jag, min man och vår lilla hund flyttar allihop upp tillsammans. Det blev extra påtagligt när jag bokade resan på SJ, en enkel biljett till Övertorneå.

sj

Det kommer genomföras vandringar, paddlingar, skidturer, hundspann och turer med snöskoter. Vi kommer även att genomföra ett antal längre turer i skog och fjäll och får lära oss om flora/fauna och hur man överlever i fjällen helt enkelt.

Med denna blogg vill jag dela med mig av mitt år och kanske inspirera andra att göra något liknande.

P.S. Det finns fortfarande chans att anmäla sig.

 

 

 

 

 

 

 

Postat 2020-01-05 17:00 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Aktuellt: Hösttips