Kan man ta tjänstledigt mitt i livet och gå en naturguideutbildning? Nej det kan man väl inte, eller varför inte? Om man brinner för äventyr och skulle vilja känna hur det känns att verkligen göra det fullt ut på heltid. Med denna blogg vill jag dela med mig av mitt år och kanske inspirera andra att göra något liknande.

Är för närvarande tjänstledig ett år för att utbilda mig till naturguide.
Jag brinner för friluftsliv och äventyr i naturen. Mina intressen innefattar bla vandring, traillöpning, jakt, fiske, paddling och hundspann. Ett annat stort intresse är mat och då speciellt friluftsmat.

Användarnamn: AnetteB

Intressen: Friluftsmat, Hundspann, Expeditioner, Fiske, Vandring, Jakt, Turskidåkning, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Löpning, Handarbete och bushcraft

Mer på min profilsida


2020:
Januari, Mars

Äntligen dags!

Kan man ta tjänstledigt mitt i livet och gå en naturguideutbildning bara för man tycker att det vore kul? Nej, det kan man väl inte, eller varför inte? Om man brinner för äventyr och skulle vilja känna hur det känns att verkligen göra det fullt ut på heltid under ett helt år. 

Jag har varit intresserad av naturen så länge jag kan minnas. Intresset vaknade redan som barn då jag växte upp utanför Stockholm med skogen som granne. Som tur var hade jag en mamma som var hemmafru vilket betydde att jag inte behövde gå på dagis utan kunde spendera tiden ute i skogen som jag ville.  

I ”Mulle” och sedan scouterna lärde jag mig uppskatta och förstå hur bra jag mådde och hur roligt jag tyckte det var att få vara ute och lära mig att klara mig i naturen. Att få uppleva kontraster av tex bra väder på en vandring, till när det är lite mer kärvt tycker jag om. Det får mig att känna mig levande och glad på något vis.

Jo, jag bestämde mig ju då för att ta tjänstledigt ett år och gå på folkhögskola och nu äntligen är det dags!

På måndag den 27/1 2020 börjar min utbildning vid Tornedalens Folkhögskola. Utbildningen ligger i Övertorneå och bara att flytta dit är ju ett äventyr för en stockholmstjej. Jag, min man och vår lilla hund flyttar allihop upp tillsammans. Det blev extra påtagligt när jag bokade resan på SJ, en enkel biljett till Övertorneå.

sj

Det kommer genomföras vandringar, paddlingar, skidturer, hundspann och turer med snöskoter. Vi kommer även att genomföra ett antal längre turer i skog och fjäll och får lära oss om flora/fauna och hur man överlever i fjällen helt enkelt.

Med denna blogg vill jag dela med mig av mitt år och kanske inspirera andra att göra något liknande.

P.S. Det finns fortfarande chans att anmäla sig.

 

 

 

 

 

 

 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2020-01-05 18:02   Björnen
Helt rätt. Lycka till med det "nya" livet och utbildningen.
 
Svar 2020-01-06 08:28   AnetteB
Tack Peter! :)
 
2020-01-05 19:58   Stocken58
Jag blir avundsjuk, jätte spännande. Tornedalen i alla sin prakt och härlighet. Glöm inte att det är älvarna som är livsnerverna. Lyssna på dem och älska dem. Gäller förresten även skogarna.
Själv är jag från Haparanda utflyttad sedan länge till Södertälje.
Lycka till med äventyret.!
 
Svar 2020-01-06 08:30   AnetteB
Tack Thomas. Jag ska komma ihåg att njuta av älvarna och skogarna och ja, jag är nästa lite avundsjuk på mig själv. :)
 
2020-01-05 23:25   Almquist
Super-roligt!
Jag har under många år enbart jobbat nätter och helger inom Räddningstjänsten som Brandman, och har ett högre chefsjobb inom den privata sektorn till vardags (Universitetsutbildning som Ingenjör och Civilekonom).
Utbildade mig på Sandö (MSB) till Räddningsledare i våras, och det utvecklade mig i båda professionerna! Kunskap är inte tung att bäras!
Fart ger fart....
 
Svar 2020-01-06 08:31   AnetteB
Tack för pepp och fortsatt lycka till på din egen färd :)
 
2020-01-06 08:30   Håkan Friberg
Ska bli SÅ intressanr att följa. Stort Lycka till!
 
Svar 2020-01-06 08:37   AnetteB
Tack Håkan!
 
2020-01-08 20:11   edlit
Hejaheja!!
 
2020-01-20 18:48   Thomas Lummi
Visst kan man lära sig mer, göra annat, även om man är över 25.
Heja! Lycka till.
Jag pluggade till Endurance Personal Trainer hösten 2018, men har inte fått fart på ruljansen. Får se vad och om det blir PT:ande...och jag är 52 år. Har ett annat jobb ska jag säga.
/Thomas
 

Läs mer i bloggen

Ser fram mot ett fortsatt lärorikt 2020

Starten på utbildningen har varit intensiv, med fixande av lägenhet och utbildning. Ser nu fram emot skoterkörkort och hundspann.

Det var knappt att jag syntes bakom all packning när vi klev ut ur hissen på Södermalm. En 85-liters ryggsäck, en stor resväska, ett par skidor och en hund. Vi tog nattåget till Luleå och därefter buss till Övertorneå. Vi lyckades få med oss allt och klev av vid Övertorneå busstation en kall och vacker lördagsförmiddag. Klev in genom dörrarna på folkhögskolan och möttes av några hundar ett glatt ansikte som hälsade oss välkomna och doften av nybryggt kaffe. Vi är en liten klass och flertalet har bakgrund från andra yrken och alla har ett brinnande friluftslivsintresse.

Så blir höstutflykten en barnlek

En höstvandring på hemmaplan är en perfekt start när man vill ta med sig barnen ut de första gångerna. Här är våra tips för lyckade uteaktiviteter.