SÖDRA KUNGSLEDEN PÅ SKIDOR MED ULTRALÄTT PACKNING

Datum:
2022-03-14 - 2022-03-20 , Genomförd
Beskrivning:
Jag har just kommit hem från min första vinterfjälltur. En helt fantastisk solotur längs Södra kungsleden med ultralätt vinterpackning. Om du är nybörjare och vill komma igång med vinterturer så kan den här leden passa dig bra. Södra Kungleden går mellan Sälen i söder och Grövelsjön i norr, en sträcka på 18 mil som jag skidade på fem heldagar effektiv tid, men lagom tid skulle jag säga är 1-2 veckor för att hinna njuta lite mer. Färden var möjlig på fem dagar tack vare ultralätt vinterpackning som jag främst lärt mig av Jörgen Johansson (stort tack för all kunskap och erfarenhet du delar med dig av).

Om leden
Södra Kungleden korsar Sälenfjällen (Transtrandsfjällen), Skarsåsfjällen, Fulufjället, Drevfjällen och Långfjället. Leden skapades på 70-talet då man ville utöka den vanliga kungleden till att omfatta hela fjällkedjan. Det blev inte så, men leden finns kvar och är fantastikst fin. Trots det är den helt folktom! Några av de fördelar jag märkte var
1) Nästan ingen annan skidar leden. Jag mötte en annan skidåkare från Tyskland. Annars ingen.
2) Det finns mobiltäckning nästan hela leden, vilket gör att du kan skicka färdmeddelanden enkelt
3) Leden växlar mellan skogsmark och fjäll vilket gör att du kan retirera ner i skogen vid busväder
4) Stugor är superbilliga och fina. De drivs av Länsstyrelsen Dalarna och kostar 150 kr per natt (200 för en stuga med bastu som heter Rörsjöstugorna). De står också i princip tomma hela tiden. Jag mötte inte en människa i någon av stugorna.
5) Översikt av leden: https://www.lansstyrelsen.se/.../sodra-kungsleden...

Här följer en beskrivning av mina dagar på leden:

Dag 1: Anslutningsresa och halvdag på skidor. Från Sälens högfjällshotell till Närfjällstugan vid Ö Granfjället. Här sov jag i tält i skydd av skogen.
Dag 2: Lämnade Transtransfjällen och passerade Skarsåsjällens naturreservat och kämpade mig fram till Björholmssätern som är en fin stuga vidFulufjällets fot. 150 kr per natt kostar den och den är obemannad
Dag 3: Tog mig upp på Fulufjället och passerade många stugor där jag kunnat stanna, men det blev hela vägen till Rörsjöstugorna där det finns bastu och stugvärd (200 kr per natt kostar det).
Dag 4: Tvungen att stanna på Rörsjöstugorna på grund av busväder med många sekundmeter och snödrev. Passade på att basta och läsa ljudböcker i stället.
Dag 5: Lämnade tidigt på morgonen. Hade just fått veta att mina planer på att avsluta turen i Drevdagen eller Flötingen inte skulle funka eftersom det inte går bussar därifrån på helgen. Insåg att jag skulle behöva skida hela vägen till Grövelsjön vilket var 7-8 mil mer än jag väntat mig. Därför lämnade jag nu Fulufjället och tog mig in i Drevfjällens naturreservat där jag övernattade i tält vid Holmsjökojan vid Holmsjöns strad. Där mötte jag ett par hundspannsförare som jag delade lägereld med. Natten blev blåsig men tältet (BD firstlight 2p) klarade blåsten superfint.
Dag 6: Passerade Flötingen på väg norrut. Där köpte jag lite kompletterande mat i "Gränsbua" som är en utökad tobaksbutik för snåla nikotinberoende norrmän. Fortsatte så vidare till ett litet vindskydd som hette Valan precis där man kommer in i långfjällets naturreservat.
Dag 7: Jag fortsatte genom långfjällets naturreservat till STF Grövelsjön. En helt fantastisk tur till stor del pga av vädret. Jag fick faktiskt åka i bar överkropp en stund mitt på dagen. Kl 14 gick hemfärden med buss från STF Grövelsjön.

Ultralätt vinterpackning
Jag har tillämpat Jörgen Johanssons system för packning rakt av. Här är min packlista: https://lighterpack.com/r/n4spnh Till detta läggs förstås mat för 8 dagar (ett kilo per dag ungefär) samt vatten.

Här är en föreläsning av Jörgen som var mycket informativ https://www.youtube.com/watch?v=IYmSnFCa03c
Jag har även löst medlemsskap på backpackinglight.com för att kunna läsa hans artikel om vinterfärder där. MYCKET bra info. Väl värt pengarna. https://backpackinglight.com/lightweight-backpacking-in.../

Anslutningar
Det går buss med Dalatrafik hela vägen fram till där leden startar och slutar. Från bussen till ledstarten vid Sälens högfjällshotell behöver man gå 100 meter. Vid slutet av leden behöver man inte gå alls då bussen stannar vid STF-grövelsjöns fjällstation. Annars är det tåg till Mora, där det är byte till bussarna.

Övrigt
Leden är mycket lättåkt. Skoterspår fanns nästan hela sträckan av leden och det var aldrig svårt att hitta. Men slutsträckan av leden var inte underhållen. Alltså den som går i Långfjällets naturreservat. Bara en annan skidåkare hade åkt före mig och inget skoterspår fanns. Därför bör man ha lite extra tid på sig där. När jag kom dit var det sent på kvällen och det var så många plusgrader att det inte gick att komma vidare eftersom skoterspåret tog slut. Jag valde därför att invänta morgonens skare för att komma framåt, vilket fungerade bra. Väldigt fina sträckor sista biten dock. Bara en liten bit i skogen som inte var så välbesökt. Annars var det fina spår.

Fotoalbum


(Logga in för att skriva en kommentar)
2022-11-19 23:48   hsp
Varför kapat Paris pulkan?
Har du GPX spår?
Hur kuperad är turen jag har bara långa stighudar.
Vilken årsm på ryggsäck har ny lika nu klenare spännen.
Quillten hade du alltså i tält och i vindskydd?
Kan man skippa tält och ha vindsäck om man ej kommer fram till stugorna eller en större tarp?
Hur långt på kalfjäll till ev lä i skog?
Hur varmt är det i stugorna verkar vara en stor kamin till alla rum?
Finns torkrum eller endast sätta på stolar runt kaminen)
Behövs uppblåsbart liggunderlag?
Vilken mobiloperatör hade täckning hela sträckan?
Nödsändare behövs det här?
Laddning av tel på stugor?
Vedkök ute var fanns det ved ?
Vissa delar går i Naturreservat och då får man väl ej bryta kvistar från träd mer ev i nödsituation till brasa till ev räddning kommer?
Vad hade du för drag till pulkan och fäste
Hur mkt mat extra för orka dra pulka jfr med vandring på sommaren extra kal. krävs för att ev hålla värmen kalla dagar.
Vatten vid stugor eller gäller snösmältning på kök.
Verkar ej haft någon Thermos en stål lättvikt på 1L ev lite mindre borde kanske tas med?
Hade du en 230 gr gas med som reserv som går anv ute om -5 och varmare spec vid vändbart kök.el enbart en lättviktsbrännare?
Hur är kval på decathlon ?
Är 9 dag lämplig tid
Vilka kartblad eller ev gps karta som kan laddas ner till tel ell handhållen GPS.
Hur mkt extra ström drog tel och gps på vintern jfr med sommar?
Jag skulle åkt runt lite ovan grövelsjön men fick kramp i en vad efter gått upp på fjället Öster om och STF och övernattade endast och åkte hem sedan dan där på är nu ute efter en enklare tur före ev en tält variant igen.
Du hade ca 15 kg i start vikt jag hade ca 32 kg därav ev problem med vad men även nu tränat upp den bra och vet nu att det var svaga muskler ist för ev värre skada/sjukdom.
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.