Turer > Visa en tur

Besseggen

Datum:
2016-07-13 - 2016-07-13 , Genomförd
Beskrivning
Som norrman i Sverige, och barn som är hälften svenska hälften norska, var jag tvungen att testa de norska gener....

Besseggen är ett bra test!

Barnen var vid tillfället 10 och 11 år gamla. Jag vet ju från min tid i Norge att barn i denna ålder mycket väl kan genomföra denna dagsvandring. Men den är lång, 17 km, och 1000 höjdmeter uppför och sedan samma nerför. Så visst är den krävande!

Skulle de klara detta?

Svaret var JA - med bravur!

Turen tog ganska exakt 7 timmar. Många små fikastopp, ett lite längre strax innan vandringen uppför eggen. Lite läskigt upp eggen tyckte barnen, men inte värre än att det var bara att hand-vandra upp i jämt stadigt tempo. Just eggen tar ca 20 minuter, så den är tross allt en liten (men viktig) del av hela turen. På bilder kan det se läskigt och luftigt ut, men i verkligheten är det god marginal till brantare stup. Så följer man bara leden, som är mycket väl märkt, är det inga risker.

Väl upp från eggen är det en lätt vandring till högsta punkten innan nedstigningen mot Gjendesheim påbörjas. Lite segt tyckte barnen, men de var mycket nöjda då vi var framme vid bilen och hade genomfört turen.

Barn i 10-års åler kan mycket väl genomföra denna dagstur. Goda skor och lätt packning är en förutsättning. Fysiskt är det nog snarare de vuxna som kroknar först...

Fotoalbum

Färdspår

Besseggen från Memurubu till Gjendesheim

 
(Logga in för att skriva en kommentar)
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Av Mälarökanotist


Om Mälarökanotist