Äventyret i Alaska

Datum:
2011-07-11 - 2011-08-02 , Genomförd
Beskrivning:
Jag som oerfaren resenär hade aldrig tidigare tältat eller vandrat, bestämde mig en dag för att åka till Alaska.
Det var djuren, naturen och vildmarken som lockade mig. Längtan efter att få komma så nära vildmarken växte sig så stor så till slut gjorde jag slag i saken, utan något resesällskap från Sverige.
Eftersom mina erfarenheter av att resa var väldigt små så bestämde jag mig för att göra en anordnad utflykt på plats. Resultatet blev en 14-dagars äventyrsresa med 13 personer från tio olika nationaliteter.

Efter lite undersökningar via nätet så fann jag till slut ett brittiskt bolag som anordnade en 14-dagars äventyrsresa runt om i Alaska. Under denna färden skulle vi förmodligen få uppleva väldigt mycket av Alaska, under en kort tid.
Efter att ha bokat denna utflykten så satt jag sedan och tänkte "Jaha...ja, då var det klart. Nu behöver jag ju boka ett flyg också."
Sagt och gjort. Jag bokade ett flyg så att jag skulle landa i Anchorage ett par dagar innan jag skulle ut på det anordnade äventyret.

Under tiden så började jag planera, fundera och läsa om vad som kan vara bra att ha med sig ut i vildmarken. Med tanke på mina tidigare erfarenheter (=0) så blev det lite nya inköp vad det gäller funktionskläder.

Resan till Alaska bokade jag ungefär fyra månader innan avresedatum. Det var vid ett flertal tillfällen som jag funderade på vad det var jag hade gett mig in på. Men någonstans inom mig så tänkte jag på den här inre längtan som jag hade haft som hade legat där och grott under en tid att den fanns där av en anledning.
De spontana reaktionerna som jag fick från nära och kära var "Alaska?! Vad ska du göra där?!?" eller "Alaska...? Nä, men seriöst vad ska du göra under din semester?"
Alaska är kanske inte det första resmålet man tänker på när man ska på semester och kanske inte lämpar sig om man vill ha en solsemester heller för den delen. Men om man gillar djur och natur och dramatiska miljöer, så kan Alaska erbjuda ett ordenligt äventyr som väntar på dig!

Avresedagen kom och jag for iväg från Göteborg ner till Amsterdam. Vidare från Amsterdam var flygrutten över Norge, Island, Grönland och Kanada/Arktiska havet.
De första dagarna träffade jag ett par lokalbor i Anchorage och umgicks med de. Jag gjorde en utflykt tillsammans med en amerikanare och en australiensare där vi åkte ut till Hatcher Pass (1 300 m ö h). Platsen lämpar sig mycket väl för vandring och klättring! Vyerna var magnifika och att sitta där och njuta över utsikten i timmar var inga konstigheter.
Under tiden gjorde jag en "videodagbok" och redan efter fjärde dagen säger jag "Jag saknar er där hemma, men jag längtar inte hem."
Jag föll hårt för Alaskas vildmark - och detta var bara början.

När avresedagen för den anordnade utflykten kom så träffade jag tretton nya människor från hela världen. Många européer men även folk från bl a Australien och Japan hade hittat till Alaska.
Under 14 dagar åkte vi runt på turné och upplevde Alaska. Vi färdades i en minibuss med släp och så utgick vi ifrån våra olika destinationer dagligen. I släpet hade vi packning, tält, mat, spel, etc.
Genom att resa på detta sättet så är det väldigt lätt att anpassa svårighetsgraden efter sig själv och ens egna förutsättningar. Det ställer inga större krav på fysik och kondition såvida man inte antar de utmaningar som erbjuds under resans gång. Varje dag hade vi olika valmöjligheter till äventyr; isklättring, vandring, havskajak, forsränning, fyrhjulingskörning, ridning, fiske etc.

Vad det gäller rädslan för björn så kan jag ärligt säga att jag var bra skraj över björnar i början. Innan jag åkte så tänkte jag "Tänk om jag behöver gå på toa mitt i natten och då måste gå utanför tältet..."
Det dröjde inte många dagar innan jag började sova utanför tältet. All respekt för björnar! Men man ser hur de mer rutinerade Alaskaborna agerar/hanterar frågan och de är väldigt avspända när man pratar om det. Man får lite tips på hur man ska agera om man möter en björn och så kan man ha med sig björnspray i reserv.
Första natten utanför tältet gjorde jag i och för sig närmare tjugo sit-ups när jag hörde att det prasslade i buskarna och jag tänkte "Nu kommer björnen" eller "Nu blir jag nertrampad av en älg." Vid ett tillfälle tog jag upp telefonen, tänkte skicka ett sms till min bror och "kolla läget" (för att inte känna mig så ensam). När jag får fram telefonen, skriver smset kl 03.15 och ska skicka det ser jag att det står "Ingen täckning"... - ajdå.
Nåja, det var bara att försöka slappna av ändå. Och det gick sådär...
Men alla andra nätter sov jag som ett litet barn där ute i skogarna. Helt underbart!
Jag klarade mig bra från myggen, behövde knappt använda myggolja. Däremot har jag hört att myggen i Denali kan vara hemska.

Under hela detta äventyret så fick jag en och annan tankeställare.
När jag kom tillbaks till Sverige så sa jag att jag hade landat på svensk mark (inte att jag var "hemma").
Det kändes oerhört konstigt att sova inomhus första veckan. När jag vaknade upp på nätterna så gick jag ju på parketgolv och mattor, tittade jag ut genom fönstret såg jag massa cyklar och elektriskt ljus?!?
Jag minns hur jag täntke "...Ah...just det det, fasen.... Jag är i lägenheten."
Det kändes instängt att sova i lägenheten.... Jag ville ut igen.

Mina dagar i Alaska var fyllda med glädje, skratt och äventyr - varje dag!

Så om du som läser detta, känner att du har en inre längtan efter ett göra något: Sluta att fundera.
Gör slag i saken och följ ditt hjärta, din egna längtan. Det är dags att börja leva medan man kan. Att låta väntan äta upp vår tid är en förlust.

Alis Volat Propriis

Utvalda bilder

Hälge på promenad i Denali
Hälge på promenad i Denali

Svartabjörn med brun päls (?)
Svartabjörn med brun päls (?)

Knölvalar på jakt
Knölvalar på jakt

Hål i isväggen =)
Hål i isväggen =)

Fotoalbum

Färdspår

Södra Alaska


(Logga in för att skriva en kommentar)
2014-07-18 02:32   Elin-d
Va inspirerad jag blir! Intresset för naturen o djurlivet har varit det som också tagit mig till de länder jag bott eller rest i tidigare - Norge, Australien och Island. Någon gång ska jag till Nordamerica också, å då är det inte städerna som lockar, utan vildmarken. Därför känns det jättekul att läsa om din resa till Alaska och att det går bra även om man inte är jätterutinerad! Är det okej att maila dig några frågor?
 
Svar 2014-08-03 17:55   Alis Volat Propriis
Hej Elin,
Vad kul att du är ute och provar att bo/resa i länder som Norge, Australien och Island. Island står väldigt högt upp på min lista ;)
Givetvis går det bra om du mailar mig dina frågor och funderingar.
 
2011-09-26 11:57   Scandicdream
Väldigt trevlig läsning! TACK!
 
2011-09-25 19:56   Erik Barkefors
Kul att läsa om ett mer ovanligt resmål. Du är ett suveränt föredöme för unga tjejer! Hoppa satt några fler vågar välja bort grupptrycket och Thailands beach/barliv till förmån för samma minnen som du fått!
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.