Finnskogen - 77 km rundtur

Datum:
2011-06-27 - 2011-07-01 , Genomförd
Beskrivning:
Planerar att ta hela Finnskogleden i vinter. Denna fyra dagarstur är en rekognoserings-, inköp av kartor och "bli lite känd i området"-tur. Det är ungefär 2/5 av denna tur som går längs med samma led.

Ska ta det lugnt och njuta turen. Den beräknas ta fyra dagar om man går på. Men jag ska som sagt ta det lugnt och om vi (jag och Tula) behöver en extra natt så tar vi det.

http://www.finnskogen-turistforening.no/turforslag/4dagers_skasenden.html

Utvalda bilder

Finnskogen
Finnskogen

Färdspår

Finnskogen - 77 km rundtur


(Logga in för att skriva en kommentar)
2011-09-25 18:38   Rattatosk
Inntresant!En tur jag skulle kunna tänka mig själv men är det skid eller skoterspår där?
 
Svar 2011-09-26 19:08   Dr.Jones
Jag vet faktiskt inte alls hur spårat det är på vintern. Det är ju nu en tur på 24 mil så det kommer nog att vara lite blandat. Jag såg inga skoterledsmarkeringar på den biten som jag gick. Det var knappt att det fanns vanliga ledmarkeringar. Men jag har min föraningar om att det nog kommer att vara ospårat det mesta av leden. Fick uppfattningen av att vandringslederna i området inte var att för frekvent besökta. Det var ganska lite upptrampat.

Har nu kommit så långt att jag har bestämt mig för att turen blir i januari eller februari. När är det som mest snö i Värmland och Hedmark fylke? Ju senare ju mera ljus. Men det ska fortfarande vara kallt och rikligt med snö. Inget töväder.

Kommer nu att kika mera noggrant på kartan och börja kika på möjligheter till proviantering längs med vägen. Det finns ju även en del stugor längs med vägen, så det behöver nog inte bli 17 nätter i tält. Inte för att jag har något emot det. Men det är sku' guld värt att kunna komma in i värmen lite, torka och vårda sina prylar lite. Nu blir det ju en lite längre tur, så det blir nog lite omhändertagande av utrustning längs med vägen.

Det som jag kan föreställa mig bli problem på vägen är framför allt hur hunden kommer att klara det. Tassar och värme tänker jag framför allt på. Provade ett par hundskor inför "Galdhøpiggen-turen" men de hade så dålig passform. Så vi måste hitta ett par av annat märke fram tills vi sticker. Sen är det värme på natten. Hundtröja, barnsovsäck eller ett eller annat annat. Dunjackan kanske, men den ligger ju inte kvar.
 
2011-07-17 12:23   Dr.Jones
Använde fem dagar. Det är saftiga dagsetapper även då. Jag gick medsols. Enligt de förslag som var på sidan så var ju hela den norra delen och en bit av den östra delen en dagsetapp. Den var verkligen lång. Underlaget är inte det bästa. Mycket myr, kalhyggen, snår, miljontals med mygg och annat. Och sen är ju som känt inte de norska ledmarkeringarna av samma höga standard som de svenska, så det gick lite tid till navigering också.

Mina knän som inte är de bästa gjorde sig påminda och jag skar ner fjärde och femte dagen till det halva. Så färdspåret är nu uppdaterat efter det.

Området är fullt av vindskydd, kojor och stugor så det finns gott om möjligheter att torka kläder, etc. På tält-fronten räcker det således med att ta med en enklare bivack om det nu skulle vara fullt eller att man nu tillfälligtvis stannar någon annanstans.

På Finnskogen Turist- og Villmarksenter kunde man köpa diverse kartor. Vanliga "gröna kartan", planerings- / översiktskartor med alla leder och övernattningsmöjligheter samt ett speciellt Finnskogsleden-häfte som täcker hela leden samt innehåller en hel del information om området.

Fisket i området är fin fint.

Bifogat bild som visar hur ledens standard kan vara. (Själva Finnskogsleden upplevdes om något bättre markerad, men underlaget var det samma. Sparsamt med spänger.)
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.