Laraborg

Beskrivning
Läge och landskap
Laraborg ligger ca 15 km västnordväst om Åsele på 435-590 meters höjd över havet. Området är kuperat med flera bergskullar och dalgångar. Centralt ligger det största berget som heter Storbergkullen. I områdets svackor och dalgångar återfinns ett flertal myrar varav den större Lång-Rödmossamyran återfinns i norr. Utifrån Lång-Rödmossamyran rinner en mindre bäck i nordlig riktning. Området är helt obrutet av vägar och har överlag en låg påverkasgrad.

Skogsmark
Skogen på Storbergkullen samt på de mindre omkringliggande kullarna består av gammal fullskiktad och urskogsartad grandominerad höglägesskog med 150-250 åriga granar. Granarna är inte så höga men relativt grova och flertalet har toppbrott. Det finns ett måttligt inslag av lövträd och då främst som björk men även enstaka sälgar förekommer. I området kan man även finna gamla tallar på över 200 år. Det finns rikligt med strukturer i form av död ved i olika dimensioner och nedbrytningsstadier. Detta område är så gott som opåverkat av skogsbruk och de gamla granarna är draperade med hänglavar.

Sydvästra delen av Laraborg består av olikåldrig, skiktad och ganska bördig granskog av örtristyp med 100 till 130-åriga gamla träd. I området står även allmänt med 150 till 200-åriga granar. Tillgången på död ved varierar från sparsamt till rikligt och då främst som grova granlågor.

I den sydöstra delen av Laraborg dominerar en glesare granskog av höjdlägestyp med senvuxna, äldre granar samt ett ganska stort inslag av björk. Här förekommer det sparsamt med död ved i jämförelse till övriga delar av Laraborgs naturreservat.

Våtmarker och vattendrag
Myrarna i Laraborg består huvudsakligen av fattiga, svagt sluttande, starrkärr och mossar. I norra delen finns en något större myr, Lång-Rödmossamyran. Utifrån Lång-Rödmossamyran går en mindre bäck i nordlig riktning.

Friluftsliv
Lämpligaste tillfartsvägen till reservatet är via väg 92 mellan Åsele och Dorotea med avtag på mindre bilväg i Visjömon ca 15 km väster om Åsele. Det finns relativt närliggande skogsbilvägar i alla väderstreck till naturreservatet. Laraborgs naturreservat består av Storbergkullen samt ett flertal omkringliggande kullar. Här kan man vandra genom äldre höghöjdsgranskog och grannaturskog. Skogen inhyser en mängd rödlistade och sällsynta arter.

Kulturhistoria
Strax öster om reservatsförslaget ligger Laraborg som är en gammal bosättning med några kvarstående lador och ett nybyggt vindskydd. En skoterled leder till ödegården och det är ett populärt utflyktsmål för närboende.

Naturvårdsarter
Området utgör en mycket lämplig miljö för arter knutna till äldre grannaturskog och granurskog. Följande naturvårdsarter har påträffats (hotkategori enligt Artdatabankens Rödlista 2015 inom parentes där NT = nära hotad och VU = sårbar): Svampar: blodticka, doftskinn (NT), doftticka (VU), gammelgransskål (NT), grantickeporing (VU), granticka (NT), gränsticka (NT), harticka (NT), kristallticka (VU), kötticka (NT), lappticka (VU), ostticka (VU), rosenticka (NT), rynkskinn (VU), stjärntagging (NT), ullticka (NT) och vedticka. Lavar: bårdlav, garnlav (NT), luddlav, lunglav (NT), skrovellav (NT), stuplav, trädbasdynlav och violettgrå tagellav (NT). Mossor: vedflikmossa (NT) och vedtrappmossa (NT). Fåglar: järpe, lavskrika, orre, tjäder och tretåig hackspett (NT). Kärlväxter: jungfru marie nycklar, knärot (NT), kärrfibbla, nordisk stormhatt, spindelblomster och torta. Skalbaggar: aspvedgnagare.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Västerbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
104,03
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
144,36
Areal totalt (hektar)
144,42
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg