Platser > Visa plats

Ladonia (Nimis & Arx)

Beskrivning
Nimis (av det latinska "för mycket") är en fascinerande "skulptur" av drivved som finns att beskåda på Kullabergs östra sida. Den är uppförd av konstnären Lars Vilks i början av 1980 - utan tillstånd av markägaren, vilket orsakat både rabalder och rättegångar genom åren.

1996 utropade Lars Vilks området vid Nimis till en "självständig nation" - Ladonien. Landet har egna ministrar, nationalsång och en flagga som består av ett grönt kors på en grön botten.

Den högsta delen av Nimis är runt 12 meter hög och den innehåller, förutom sina beståndsdelar i trä, omkring 160 000 spikar.

Med tiden kompletterades Nimis med betongskulpturerna Arx (officiellt ett bokverk) och Omfalos.

Verket besöks av omkring 30 000 människor årligen.
Vägbeskrivning
Vägen till Nimis finner man genom att åka upp till Himmelstorpsgården, en gammal korsvirkesgård (Se karta) . Där parkerar man och fortsätter till fots uppför vägen och följer en stig till höger om gården. Träden är markerade med gula N. Följ denna stig ner till Nimis. (Stigen är bitvis mycket brant, så välj ett par klättervänliga skor)
Länk
(Logga in för att skriva en kommentar)
2015-05-13 08:29   sir PB
Mängden drivved är i stort sett 0. Det var drivved på 80-talet. Nu är det bara standard-brädor och virke från skogen ovan.

Ha bra skor, det är lerigt och halt i backen ner!!!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Bilder

 

Logga in

Tips!