Björnhammarberget

Beskrivning
Naturreservatet Björnhammarberget är beläget i Strömsunds kommun, omkring sju kilometer sydväst om Lidsjöberg och 14 kilometer norr om Hillsand.
Området är 236,2 hektar stort och utgörs av Björnhammarberget samt Tallbergets östsluttning. Höjden sträcker sig från cirka 370 meter över havet på Björnhammarbergets topp i sydöstra delen av området till cirka 290 meter vid Linjevikfjärdens strand. Bergarten består i huvudsak av sandsten, lerskiffer gråvacka och kalksten. Jordarten utgörs av morän med en del små inslag av torv och berg i dagen.

Stora delar av naturreservatet utgörs av grannaturskog (Picea abies) med rikliga inslag av både gamla och senvuxna hänglavsrika granar på frisk till fuktig mark. Även en hel del inslag av gamla grova tallar (Pinus sylvestris) förekommer samt en del inslag av glasbjörk (Betula pubescens) och lunglavsbevuxna (Lobaria pulmonaria) sälgar (Salix caprea) och aspar (Populus tremula). Skogen i området är flerskiktad med en medelbeståndsålder omkring 210 år. En del betydligt äldre tallar förekommer. Skogen är i huvudsak präglad av intern beståndsdynamik, där gamla träd dör och faller och nya växer upp. Tillgången till död ved varierar inom området och är på sina ställen riklig. Den döda veden utgörs främst av stående död gran och liggande döda gran i olika nedbrytningsstadier.

En del större bäckar rinner längs sluttningarna. En av dem är Lomtjärnsbäcken i norra delen av naturreservatet och en annan är bäcken som rinner från Björnhammartjärnen i södra delen av området. Även små vattendrag och surdråg som utgår från källflöden förekommer, framför allt i den norra delen av naturreservatet. Längs vattendrag och vid surdråg växer gransumpskog med senvuxna granar. I de fuktigaste delarna i norr finns en hel del mossbeklädda stammar, block och lodytor. I den södra halvan av naturreservatet, längs Björhammarbergets västra och södra sluttningar, ökar andelen av tall i barrnaturskogen. Skogen består bitvis av ren tallskog och bitvis av barrblandskog. I denna del förekommer torrträd av tall och grova talllågor mer allmänt. På nordostsidan av Björnhammartjärnen finns ett mindre, mycket sten- och blockrikt, område där det växer enstaka mycket gamla tallar. I den sydöstra delen av naturreservatets finns en till stora delar skogbevuxen bergbrant som mestadels sluttar i östlig riktning, ner mot Linjevikfjärden. En del både öppna och skogbevuxna våtmarker förekommer spridda i naturreservatet.

Fältskiktet domineras främst av blåbär (Vaccinium myrtillus) med en del inslag av örter längs bäckar och surdråg. Exempel på rödlistade arter som har observerats i naturreservatet är garnlav (Alectoria sarmentosa), doftticka (Haploporus odorus), knärot (Goodyera repens) och tretåig hackspett (Picoides tridactylus).

I naturreservatet finns en del små områden där hyggesbruk har bedrivits omkring slutet på 1950-talet samt en del spridda avverkningsstubbar som uppskattningsvis även de är från samma tidsperiod.

En kulturlämning i form av lämningar efter en koja finns vid Linjevikfjärdens strand.
Förvaltare
Länsstyrelsen i Jämtlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
205,99
Areal vatten (ha)
9,11
Areal land (ha)
227,06
Areal totalt (hektar)
236,21
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.