Fjället

Beskrivning
Ett första besök beskriver området enligt följande:
Norr om Torsmo finns en fin tallnaturskog. Intill vägen där bilen parkeras möts man av en glesvuxen, gallrad sandtallskog där beståndet har en mycket hög ålder. De flesta av tallarna har en ålder omkring 200 år och mer. Små kronor med krumma grova grenar och begynnande pansarbark på flera träd. Kanonfin skog och som sagt växer på sandmark. Sandtallskog är en prioriterad naturtyp när det gäller miljömålet levande skog. Att finna tallskogar i denna ålder och på sand är sällsynt.
Denna sandtallskog fortsätter österut från vägen ner mot Tenningån. Dock finns en rågång strax innan man når Tenningån och där börjar Sveaskogs ägor, gult område på kartan. Här är tallskogen knappt hundra år men opåverkad av modernt skogsbruk och här borde en dialog med bolaget komma till och ett samarbete om att göra en naturvårdsbränning i den skogen för att återskapa branddynamiken i området och skapa den döda vedens ekologi.

En bit in i sandtallskogen väster om vägen börjar mossiga block i större dimensioner att uppenbara sig. Moränen tar över och även en ny typ av tallskog. Här dominerar stavatallskogen som är omkring 140 år i beståndsålder med insprängda överståndartallar, mer än 200 år gamla, här och var. Den döda veden finns i stora mängder här till skillnad mot sandtallskogen. Här finns allt från självgallrande lågor till grova mossiga tallågor. Stående död ved i alla dess successioner och de färskare torrträden har i många fall spår av mindre märgborre vilket är ett gott tecken ur naturvårdssynpunkt.
Här och var hittas lövträd som björk medan aspen hittas bland de stora vätarna i västra delen. Kring dessa vätar finns mer av en barrblandskog med grova lövträd som inslag.

Artfynden i skogen ger gott stöd åt naturvårdstankarna att skydda detta skogsområde.

Arter.
Violettgrå tagellav (NT), garnlav (NT), talltagel, liten spiklav, blågrå svartspik (NT), blanksvart spiklav (NT), kortskaftad ärgspik, dvärgbägarlav (NT), vedskivlav, vågig flarnlav (NT), kolflarnlav (NT), skinnlav, lunglav (NT), stuplav, vedflamlav, tallticka (NT), vaddporing (NT), gräddporing (VU), gränsticka (NT), nordtagging (NT), gullgröppa, motaggsvamp (NT), skrovlig taggsvamp (NT), dropptaggsvamp, smalfotad taggsvamp (EN), mindre märgborre, jättetickmal (NT)

Området har även visat sig vara en skalbaggslokal av högsta rang. Här påträffas hela fem ÅGP-skalbaggar samt flera andra rödlstade baggar.
Förvaltare
Länsstyrelsen i Dalarnas län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
84,40
Areal vatten (ha)
0,43
Areal land (ha)
87,73
Areal totalt (hektar)
88,06
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.