Övedskloster

Beskrivning
I Vombsänkan nordväst om Sjöbo ligger Övedskloster vid Vombsjöns nordöstra strand. Omgivningarna karaktäriseras av rika ädellövskogar, med grova bokar och ekar, frodiga fältskikt, samt jordbruksmark. Ädellövskogen, hagmarkerna, de sammanhängande brukningsenheterna, fornlämningarna, de mäktiga alléerna, hagmarkerna, vägarna som är upplagda på kraftiga stenbankar, arrendegårdarna och torpen är några av de värdefulla inslagen i landskapet runt Övedskloster. En stor del av skogen inom Natura 2000-objektet anlades som en landskapspark runt slottet på 1700-talet, men delar av den har skoglig kontinuitet längre tillbaka i tiden. Området i sin helhet har mycket höga kulturhistoriska värden som måste beaktas vid bildande av ett naturreservat. Det finns rester kvar av ett stigsystem som anlades i samband med landskapsparken och som i folkmun kallas för "Rundan". Rundan har restaurerats för ca 10 år sedan och är åter ett populärt utflyktsmål . Det finns även en badplats i nära anslutning till området som är mycket välbesökt.

Det föreslagna området ingår i Natura 2000-området Övedskloster och domineras av naturtyperna näringsrik bokskog (9130) och näringsrik ekskog (9160). Skogen utgörs framförallt av äldre ek- och bokskogar men det finns även inslag med yngre/medelålders bestånd av ek och bok samt svämlövskog. I östra delen finns en mer öppen plats med vidkroniga ekar som har en gammal tradition som festplats. Invid sjön finns många vidkroniga ekar (upp till 6 m i omkrets) och på sluttningen i nordväst ett stort antal flerstammiga bokar. Flera evighetsträd finns avsatta i området. Andelen död ved i form av högstubbar, lågor och grenar är relativt hög. Den biologiska mångfalden är mycket hög i området, med många sällsynta och hotade arter som framförallt är knutna till äldre träd och död ved.
Fältskiktet är lundartat med arter såsom vitsippa, gulsippa, gulplister, vårlök, lundarv, rödblära, buskstjärnblomma, skogsbingel, smånunneört och ramslök. Vad gäller förekomst av lavar och svampar i området så är den mycket artrik, t ex förekommer de rödlistade lavarna stiftklotterlav och flikig sköldlav samt de rödlistade svamparna oxtungsvamp (NT), korallticka (NT), igelkottstaggsvamp (CR), koralltaggsvamp (NT) och stor tratticka (NT). Området hyser även en rik förekomst av vedinsekter, t ex läderbagge (VU), ekoxe, bokblombock (VU), bokoxe, bokskogsrödrock (VU) och mulmknäppare (VU). Beträffande fågelförekomster så representeras den bland annat av hålhäckande arter, t ex skogsduva, mindre hackspett (NT), stare (VU) och spillkråka (NT). Vombsjön är en viktig rastplats för många fåglar vintertid, t ex för salskrake, och besöks även regelbundet av övervintrande havsörn. Området hyser även en rik fladdermusförekomst. I samband med en inventering av fladdermöss 2017 noterades 11 arter i området, bl a fransfladdermus (NT), sydfladdermus (NT) och barbastell (NT).
En viktig förutsättning för att ett område ska kunna upprätthålla långsiktigt livskraftiga populationer vedlevande växt- och djurarter är en kontinuitet av lämpliga strukturer, såsom grova träd och död ved.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Skåne län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
41,90
Areal vatten (ha)
0,02
Areal land (ha)
52,83
Areal totalt (hektar)
52,90
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.