Sacci FJSStor (110 l.) ryggsäck för riktigt tuffa tag. Finns tyvärr bara i militärgrönt.


Tillverkare: Sacci
 
Betyg: 4.834.834.834.834.83
(betyg 4.83 baserat på 6 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 3 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Enkel design, väldigt stor, enkel att få med sig mycket saker, outslitlig - i ordets mest bokstavliga betydelse.

Minus:Tung jämfört med moderna säckar. Finns fortfarande bara i "sacci-militär-grön"

Kommentar: Såg att jag recenserat den här ryggsäcken redan för 18 år sedan och att jag älskade den redan då. Sedan dess har den släpats med på fjällvandringar, scoutläger, hajker, vandringsleder, i kanot, - Ja - i princip så fort jag tyckt att andra ryggsäckar varit "för små".

Numer - när jag packar både till mig själv och min sambo och kanske barnen i samma säck vid fjällvandringar är den "lagom" i storleken.

Ryggsäcken är i princip oförstörbar - visar det sig. Min har utstått misshandel i - visar det sig - säkert 20 år. Konstant överlastad. Släpad och tappad på hårda och skrovliga ytor. Hanterats
oförsiktigt av trossgrupper i det militära. Kånkats runt på 18 soldatprov, med allt vad det innebär. Den är helt enkelt det sista som överlever ett kärnvapenkrig.

Infästningsöglorna för pulka är bra, väldigt praktiska. Inte minst om man hade kunnat ta av sig säcken och ha midjebältet kvar, då ryggsäcken hade kunnat få åka pulka i stället.

Den är numer inte särdeles "modern" i utformningen - och det finns säkert andra stora ryggsäckar som är lättare - men ingen kan klaga på att det inte håller.

Bärkomforten har - för mig - varit outstanding. Skälet till att jag inte bytt ryggsäck på alla år är inte bara att den här helt enkelt vägrat dö, utan faktiskt att "om det inte är sönder - laga det inte". För mig har den funkat utmärkt - även med packning på ibland uppåt 40-50 kg på ryggen.

Plus: Stabilt, gott om utrymme, bra utformning, fullt acceptabel komfort.

Minus:Lite väl tung i förhållande till lastvolym.

Kommentar: Sacci FJS Orginal är en mycket stabil ryggsäck, det märks både i detaljerna och då man bär den. De spännen som finns är uteslutande av metall vilket är betydligt mer hållbart än platsspännen.

Det är dessutom lätt att packa saker som spadar, liggunderlägg och dylikt utanpå säcken då den är välförsedd med hålband som man kan fästa packremmar i. Under locket högst upp på säcken så finns det två fästpunkter för en packrem som med fördel kan användas till att spänna fast tält. Det gör att tältet inte glider ner så lätt vilket kan ske annars.

Komforten tycker jag personligen är bra. Jag vet att alla inte gillar den men rätt inställt så funkar bärremmar och avbärarbälte utmärkt. Dessutom så får man ventilation för ryggen i och med att säcken inte ligger så tätt mot ryggen.

Det enda som jag egentligen tycker är negativt med säcken är vikten men jämfört med andra ryggsäckar i samma storlek så handlar det om max ett kilo och det är för mig helt acceptabelt med tanke på den stabilitet och pålitlighet jag får för det priset.

Liknande produkter: Berghaus Vulcan, Norröna Recon Syncroflex.

Köpplats: Recon Vildmark AB

Pris: 3975

Plus: Stabil och lättpackad

Kommentar: En stor ryggsäck uppbyggd omkring en helt styv ram med ett läderbälte som inte glider upp under belastning. Mycket genomtänkt och befriad från rysch-pysch och smarta plastprylar. Toppstramarna tar tid att klura ut, men efter några försök hittar man rätt. Sen är det bara att knalla iväg...

Eftersom den gamla FJS-en har sett ett antal mil har en ny införskaffats-FJS original Finland.

Säcken är i stort sett identisk med ursprungsmodellen men några detaljer har ändrats:

ytterfickorna på den nya modellen är lite smalare, bra när man tar sig fram i snår och tunnelbanespärrar. Den övre fickan på locket har flyttats lite bakåt, ingen risk att fickan hänger mot bakhuvudet. Höftbältet är lite mer format efter höften. Bärremmarna har blivit lite längre och har en bredare ryggplatta. Det finns två genomföringar för vätskesystem eller annat. Två hålband sitter nu på lockets undersida. I övrigt är den sig lik.

Locket går att använda som en dagsturssäck, inte världens bekvämaste, men det funkar bra nog för dagsturen eller fiskeutflykten från tältplatsen.

Återkommer ständigt till denna när jag har stort lastbehov, i jämförelse med konkurrenterna är den lättare...3,6 kg för en säck som det går att packa och bära 130L med är mkt bra...

Toppklass helt enkelt!

Liknande produkter: Har använt Norrönas stora ryggsäckar med rörram, syncroflexram och syncron. Berghaus Vulcan, Klättermusen Mjölner 100 m fl...

Kundservice: Bra! Fick reservdelar skickat till mig utan kostnad. Alltid tillmötesgående.

Plus: Packvolym och hållbarhet

Minus:Avbärarbältet

Kommentar: Största fördelen med denna säck är packvolymen, 110 liter. Man får plats med mycket utrustning utan att komprimera den allt för hårt. Det är lätt at frestas ta med mer än man behöver när man har tillgång till en sådan packvolym. Locket som man kan göra om till dagstursäck är en god idé men lite bökigt att använda i realiteten.
Materialet är i säcken är slitstarkt, men jag tycker att sömmarna skulle ha mindre stygnlängd. Allra helst kantbanden som har en tendens att lossna. Dragkedjorna är robusta och glider bra men hängena skulle vara längre och gjorda i textil för att fungera bättre när man har handskar.
Bärsystemet är bra om man är normalt byggd, detta pga att det inte går att justera särskilt mycket. Stoppningen i remmarna är godkänd men kunde vara stabilare. Det jag har mest att invända emot är avbärarbältet. Knäppningen består av en läderrem och ett spänne som ser ut som ett vanligt skärp. Detta innebär att det ställs in i fasta positioner, jag har aldrig lyckats få det att sitta bra.
Detta till trots så är det inte frågan om en dålig ryggsäck. Det man måste tänka på att detta är en militär ryggsäck och anpassad för militär användning. Vad det innebär är bland annat att man offrar avancerade tekniska lösningar till förmån för långvarig hållbarhet. Funderar man på att köpa denna ryggsäck bör man nog se till att den verkligen är vad man vill ha. Det finns flera bra alternativ i den här storleks- och prisklassen, t ex Bergans 3800 Powerframe.

Plus: Kvalité rakt igenom

Minus:Något tung beroende på alla metallspännen

Kommentar: En ryggsäck att leva med livet ut. Eftersom det är en ryggsäck som är tillverkad för det svenska försvaret är allting väl tilltaget med de flesta spännen i metall och och material såsom Cordura och läder. Bärsystemet är mycket bra och i avbärarbältet finns metallringar avsedda för pulkadragning. Jag har även modifierat min säck så att sidofickorna kan tas av och användas som dagsturssäckar.

Plus: Stor, lättanvänd, bra bärsystem, hållbar

Minus:Bara en färg, och militärgrönt är aldrig snyggt.

Kommentar: Stor, lättpackad säck med outstanding bärsystem. Outslitlig ryggsäck som nog är det bästa jag använt.

 

Logga in