Norröna Trolltind 60 +

» Ladda upp produktbild

Norröna Trolltind 60+ är en ryggsäck för alpin klättring, turåkning på skidor, etc. Den rymmer 60 liter plus 15 liter under det höj och sänkbara topplocket. Minsta kroppslängd: 170 cm. Bärsystem: Integral. Vikt: 2,6 kg. Färg: Granit/svart eller petroliumblå/svart. Art. nr. 801.


Tillverkare: Norröna
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Ryggplattan och höftbältet.

Minus:Axelremmarna och toppstramarna.

Kommentar: Trolltind är en relativt ny säck från Norröna. I katalogen presenteras den som en avancerad säck för bl.a. alpina klätterturer på flera dagar och turer på skidor från stuga till stuga. Enligt uppgift rymmer den upp till 75 liter och kostar 2220 kr.

Jag köpte den för att i första hand ha den på skidturer med övernattning i stuga. Någon kanske tycker att det räcker med 50 liter på sådana turer. Men om man inte vill tumma på säkerheten och vill ha så lite som möjligt på utsidan av säcken tycker jag Trolltind är lagom stor. Nästan allt säkerhetsnödvändigt, som vindsäck, sovsäck, liggunderlag, två termosar á 1,5 liter, mat och extrakläder, har jag fått plats med inuti. Bara spaden har jag behövt fästa på utsidan.

I skrivande stund har jag använt säcken vid två tillfällen, först under en dagstur hemmavid (utan skidor), sedan under en tredagars tur i fjällen (med skidor). Båda gånger packade jag säcken till en vikt av drygt 14 kg.

Till det positiva med Trolltind hör att den åtminstone för mig känns ryggriktig. Ryggplattan ligger snällt an mot ryggen och har inget som buktar ut på fel ställe. Även det ”vickande” höftbältet är OK. Säcken är både lätt att bära i motlut och stabil när det går utför. Den hindrar inte djupa telemarksvängar. Under några lyckliga ögonblick har jag till och med glömt att jag har haft en rycksäck på mig.

Det finns också en del negativt att nämna. Axelremmarna hör dit. Dessa ser mjuka och anatomiska ut men är alltför styva och breda. Har man inte exakt den axel- och bröstform som axelremmarna är gjorda för så skaver de ibland mot bröstmusklernas fästen vid armhålorna. Möjligen blir axelremmarna mjukare efter en tids användning, men varför ska man behöva gå in en ryggsäck? En annan negativ sak är toppstramarna. De är för lågt placerade, i varje fall med min rygglängd som måttstock. När allt annat är rätt inställt befinner sig toppstramarna säckfästen i samma höjd som axelremmarnas högsta punkt. Det innebär att det med toppstramarna bara går att alternera mellan ordentligt tryck mot ryggen eller ingen stabilitet i sidled. Om toppstramarna satt högre upp på säcken skulle det räcka med svagt tryck mot ryggen för att få stabilitet i sidled.

Trolltind är dock en hyfsat bra säck. Jag tycker den är värd sitt pris men högsta betyg vill jag inte ge den.

 

Logga in