Exped Lightning

Exped Lightning

Lättviktssäck som finns i två storlekar, 45 och 60 liter. Vikt strax över 1000g. Avskalat bärsystem, få sömmar, inga dragkedjor eller utanpåliggande fickor annat än på avbärarbältet, samt två öppna sidofickor i stretch. Rullöppning i toppen.


Tillverkare: Exped
Tillverkarens produktsida
 
Betyg: 4.674.674.674.674.67
(betyg 4.67 baserat på 3 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 8 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Lätt hög maxbärvikt bra material

Minus:kräver plats i tält för att ta ur hela packning för att tex komma åt sovutrustning helst 2 Absider även på litet tält.lite klena spännen i plast

Kommentar: Väger 1220 och är lätt att packa med ok fickor för vikt.
Bra bärsystem spec.höftbältet som är viktigast men ok axelremmar ryggplattan bör kompletteras med ett vikt sittunderlag under plattan och under bandet till justering av rygglängd som är i längsta läget 58.5 cm torsolängd ok för 193 cm lång med normal lång rygg/ben.
Bra material och lätt att komprimera packning ingen blixtlås som är bl det första som går sönder.
Provat med 22 kg i 20 min och gått i trappor sitter bra på ryggen utan att bli instabil när man rör sig mkt.
Nya modell bör kompletteras med reserv spännen
5 års garanti ingen lukt av kemikalier som på Thunder men lite sämre VP men vid kompl med sömtätning av vattentät packpåse som även behövs för att hålla ordning på utr ev kompl med några mindre packpåsar i olika färger.
Komprimeringsband långa nog att fästa utv packning som liggunderlag ell tex isyxa,skidor,snöskor el dyligt samt fästöglor och en rem till övre packning tex i start av vandring dock ingen vän av att ha viktig packning på utsidan då de lätt kan lossna men går ju att säkra om tex är blött ytter tält med div öglor går ju att fästa säkert svårare med kläder.Finns en extra nätficka org att köpa eller div andra fabrikat eller en lös liten dags säck.
Jag har provat plats med vanl packning och ok med god plats för 2 stora vanliga handlar plastpåsar till mat.
Dock får man placka mjuk utr mot ryggen och ej kök el gasbehållare då någon vadering ej finns ram består av en platt formad al profil och en tvär stång överst dessa går att ta loss dock ej höftbälte för att minska vikt vid lätt packning.

Liknande produkter: Exped Thunder 70L har metall spännen och öppningsbar front dock omständigt att öppna samt 450 gr tyngre och endast lite större volym inv fler stora utv ej vattentäta fickor men bättre möjlighet att exp packning vid tex längre turer på flera veckor.

Kundservice: bra egna erf. av prod. de säljer

Plus: Den stora fördelen är att den är lätt. Min på 60 liter väger ca 1100 g.

Minus:Det finns inte så många fack, men man vänjer sig vid det efter en tids vandring.

Kommentar: Hej!
Eftersom jag inte har så ung och stark rygg längre, letade jag efter en lättare ryggsäck. För mig och min fru gäller det att bära lätt. Bytte bort min gamla Haglöfs Alaska från 70-talet mot denna lättare Exped. Är mycket nöjd. Vi har vandrat en vecka i Jämtlandsfjällen + dagsturer med ca 12 kg packning. Har haft två diskbråck tidigare och fick lite ont i ryggen i början när jag gick med denna Exped. Hittade sedan en lösning med att lägga ett litet vikbart sittunderlägg ovanför fästet höftbältet. Detta fungerade super bra. När vi vandrade en vecka i Jämtland bar jag och min fru ca 12 kg var. Då hade vi allt med oss för en vecka, mat, tält, lätta dunsovsäckar liggunderlag. Vi fick vår inspiration från att bära lätt bl.a. från boken "Vandra fjädelätt". Tips. Om du köper denna ryggsäck kolla noga på deras instruktions video för att göra korrekta inställningar efter din rygg. Lycka till med din lätta vandring.

Liknande produkter: Tittade även på Granite Gear "Crown V.C 60". Valde Exped p.g.a. lägre pris.

Pris: 1300

Plus: Stadig, bekväm, sitter som gjuten på min rygg. Fungerande kompressionssystem som även går bra att fästa saker i.

Minus:Alu-skenan på ryggsidan kan glida ur sitt övre fäste när tyget är blött och man lyfter säcken i handtaget. Sker dock inte under vandring. (Edit. Ska tydligen vara åtgärdat i nyare version)

Kommentar: Kvaliteten i material och konstruktion känns bra. En ganska smal säck utan detaljer som sticker ut, vilket är bra i skogsterräng, och vid skidåkning. Jag har anammat lättviktstrenden och pensionerade min åldriga Karrimor Condor 60-80 på närmare 2,5 kg. Lightning 45 med uppmätta 1050g är klart bättre i konstruktionen och betydligt bekvämare att bära, det minimalistiska bärsystemet med de tämligen tunna axelremmarna till trots! Eller kanske på grund av?

45 L räcker för mig på en veckotur. Men det kräver nog att man har gått på lättviktslinjen rakt igenom, med dunsovsäck, ultralätt-tält mm. Finns ju annars även som 60 L om man så föredrar. Exped känns som ett innovativt och kvalitetsmedvetet företag som utvecklar spännande produkter. Aluminiumskenan på ryggsidan har en tendens att glida ur sitt övre fäste när tyget blir blött, eller luftfuktigheten är hög. Detta är inget stort problem, men kan irritera när man efter en rast lyfter upp säcken i handtaget för att sätta den på ryggen. Det är inget som inträffar när den sitter på ryggen under vandring dock.

Tyget är vattentätt till en viss gräns. Säcken torde över lag släppa in mindre vatten än många andra modeller pga den rena konstruktionen utan öppningar och sömmar kors och tvärs. (Edit. Efter en hel dags vandring i regn släppte den in en del vatten. Packa vattentätt och regnskydd på m a o!) Sammanfattningsvis är jag väldigt nöjd med denna rygga! Att den är dessutom är mycket snygg gör inte saken sämre!


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.